Наставак дијалога: У Бриселу се састају Београд и Приштина

© Sputnik / // REUTERS, Yves HermanЗаставе ЕУ исред седишта ЕУ у Бриселу
Заставе ЕУ исред седишта ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Делегација Београда,на челу са директором Канцеларије за КиМ Петром Петковићем, учествоваће данас у Бриселу на новој рунди техничких разговора са Приштином.

Разговори почињу у 10 часова одвојеним сусретима делегација са специјалним представником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчком, након чега би требало да уследе трилатералне сесије.

Технички разговори делегација Београда и Приштине настављају се тачно после месец дана паузе након што је претходни састанак на нивоу експерата планиран за 28. септембар отказан због мера карантина у Европској служби за спољне послове у Бриселу.

ЕУ посредници у дијалогу наводе да ће агенда састанка остати иста као што је била планирана за септембар када је договорено да се разговара о две од три започете теме међусобним финасијским потраживањим и имовини.

Дијалог Београда и Приштине у септембру је дошао у блокаду због одбијања косовске стране да разговара о унапред договореној теми невећинских заједница односно формирања Заједнице српских општина.

Специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак је крајем септембра констатовао да "једна страна није спремна" да разговара о ЗСО.

Истовремнео из Беогрда је поручено да је "неопходно и од кључног значаја за будућност дијалога" да Пристина доказе спремност да ради на примени ЗСО, а да ће српска страна на сваком састанку инсистирати на тој теми.

У покушају да одблокира питање формирања ЗСО, Мирсолав Лајчак је током октобра посетио Београд и Приштину.

Том приликом обе стране су потврдиле своју преданост наставку  дијалога.

Мирослав Лајачак је констатовао да питање ЗСО мора бити део коначног свеобухватног правоообавезујућег споразума о нормализацији односа Беогрда и Приштине.

ЕУ, као главни посредник у дијалог Беогрда и Приштине, очекује да би до финалног договора две старне могло да дође у нареднимммесецима уколико се конструктивно и у доброј вери приступи наставку процеса преговора.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала