Недопустива бруталност радикалних исламиста

© AFP 2022 / VALERY HACHEНапад у Ници
Напад у Ници - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Најновије насиље у Ници у Француској у коме је страдало троје људи, које као и недавно у Паризу, посебно карактерише његова бруталност, саговорници Спутњика, стручњаци за тероризам, недвосмислено су оценили као терористички напад радикалних исламиста и изразили осуду таквих аката.

Полиција у Ници ухапсила је нападача за кога се сумња да је ножем убио три особе, од којих је једној жени одсекао главу, а неколико повредио. У француском Авињону мушкарац је са повицима „Алаху акбар“ покушао да нападне полицајце, али је у обрачуну са њима настрадао. Брзо потом  уследио је и трећи напад и то у Џеди, у Саудијској Арабији, где је нападач ножем избо стражара у француском конзулату, који, срећом, није у животној опасности.

Тероризам, неприхватњиви облик борбе

Тероризам је неприхватљиви облик борбе, истиче проф. др Mилан Пашански са Института за студије безбедности.

„Као цивилизованом свету јасно је да то треба да осудимо, јер то није пут за реализацију политичких циљева. Тероризам увек настоји да реализује одређене политичке циљеве средствима која су неприхватљива, јер директно угрожава животе, углавном, недужних грађана“, каже Пашански за Спутњик.

Овај стручњак за тероризма при том напомиње да када се изврши неки терористички акт на јавном месту, колико год изгледало да су жртве људи који су се у погрешно врме затекли на погрешном месту, уопште није реч о насумичном тероризму, како се то најчешће назива. Случајна су, каже,  само имена и презимена жртава, а у ствари се ради о добро простудираном тероризму и пажљиво одабраним метама чија недужност највише иритира јавно мњење.

© REUTERS / Courtesy Twitter / @CESTROSIСлучајна су само имена и презимена. Мете терористичких напада су увек добро испланиране.
Недопустива бруталност радикалних исламиста  - Sputnik Србија
Случајна су само имена и презимена. Мете терористичких напада су увек добро испланиране.

„У перспективи ће се и даље одвијати једна спирала насиља на овај начин и наравно да га треба осудити, али је питање како му се ефикасно супротставити“, каже Пашански. 

Он сматра да се сва западна друштва налазе на историјској прекретници која би се могла свести на питање где је та танка црвена линија разграничења између нечега што се зову демократска права и слободе и њихово угрожавање у обрачуну са тероризмом. Поготово што се, како напомиње, с тероризмом неће стати.

„И убудуће очекујем пораст такве врсте терористичких аката с обзиром на степен индоктринације извршилаца који слепо верују да таквим актима иду у сусрет и под окриље Алаха коме, наводно, служе. То је, наравно, злоупотреба вере о чему се може посебно причати, каже Пашански, истичући да управо тај вахабизам који заговара фундаменталистички тероризам у ствари само компромитује ислам који у свом изворном облику не заговара џихад.

Француска пред озбиљним изазовом

„Свако коришћење насиља у политичке сврхе је, свакако за осуду, поготово оно које је овако драстично и сурово и мислим да је Француска сада пред озбиљним изазовом", каже за Спутњик др Слободан Анђелковић са Факултета за међународну политику и безбедност у Београду.

С обзиром на то како се ствари одвијају већ дужи период и само погоршавају, по његовом мишљењу постоје два излаза. Или ће Француска да се одрекне либерално-демократских принципа и да затвори своја врата мигрантима, или ће на оштрији начин да се суочи са исламистичким екстремизмом на својој територији.

Он сматра да све западноевропске земље имају сличан проблем који је, пре свега, оличен у томе да је исламистички ектремизам врло насилан и да се из њега јако често изроди тероризам.

© REUTERSФранцуска је пред озбиљним изазовом, али и све западноевропске земље имају сличан проблем са терористичким нападима радикалних исламиста.
Недопустива бруталност радикалних исламиста  - Sputnik Србија
Француска је пред озбиљним изазовом, али и све западноевропске земље имају сличан проблем са терористичким нападима радикалних исламиста.

Анђелковић указује на то да постоји константна опасност од будућих терористичких напада, где један догађај може да води другом и где улазимо у такозвану спиралу насиља. Не само да се могу очекивати нови терористички акти исламистичког екстремизма, истиче он, него се, како каже, не може искључити ни насиље према припадницима муслиманске заједнице.

Изолација и осуда

Сличног је мишљења и Божидар Спасић.

„Свакако, ово су неспорно, најтежи терористички напади. Сваки покушај да се они прикажу на другачији начин и све док терористе не буду изоловани и осуђени, значи да ће у Француској и даље бити таквог тероризма. Овакав напад који се догодио сада у Француској у коме је изгинуло неколико људи, може бити окидач за друге терористричке нападе у европским државама, али и у Русији где има разних исламских групација“, каже за Спутњик овај стручњак за теророизам.

Уз осуду бруталних терористичких аката, он је, такође, упозорио да овакви напади никада не завршавају као појединачни, већ буду покретач за деловање других радикалних исламистичких група.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала