Руска амбасада америчким властима: Одустаните од дискриминације и притиска на новинаре

© AFP 2023 / Mario TAMAЗастава Руске Федерације на руској амбасади у Вашингтону
Застава Руске Федерације на руској амбасади у Вашингтону - Sputnik Србија
Пратите нас
Амбасада Русије у САД препоручила је руским новинарима који стижу у Америку да узму у обзир да је понашање америчких власти према њима засновано на предрасудама, као и велику вероватноћу провокација. Она је апеловала на САД да одустану од праксе дискриминације новинара и вршења притиска на њих.
„Препоручујемо запосленима у руским медијима који долазе у САД да узму у обзир да је однос америчких власти према њима заснован на унапред установљеним обрасцима, као и велику вероватноћу провокативних акција усмерених на проналажење разлога за оптуживање наших грађана за мешање у унутрашње ствари“, наведено је у саопштењу руске амбасаде.

Дипломатска мисија је такође осудила још једно саслушање руског новинара телевизије „РТ“ Константина Рожкова од стране америчких снага безбедности.

Амбасада је навела да је дописник телевизије 'РТ' 28. октобра изјавио да су га дан раније америчке снаге безбедности саслушавале на њујоршком аеродрому и да је скоро сат времена био принуђен да одговара на питања о професионалним новинарским активностима.

„Позивамо Сједињене Америчке Државе да одустану од праксе дискриминације новинара због њихове националности. Поступке америчких власти видимо као груб покушај притиска на представника медија. Захтевали смо објашњење Стејт департмента“, истакла је амбасада.

Раније је главна уредница „РТ-а“ Маргарита Симоњан изјавила на свом Телеграм-каналу да су припадници специјалне службе испитивали Рожкова на њујоршком аеродрому и ставила његов линк, на којем је детаљно описао сусрет. Како је рекао, саслушање је трајало преко три сата, агенти су му узели документе и технику и затражили да се одјави са Ајфона како би му прегледали фотографије и дописивања. Додао је да су му такође постављали су лична питања, о послу, о томе са ким је од Американаца ступио у контакт пре путовања и са ким ће се састајати у САД.

Још један инцидент са руским медијима у САД догодио се у среду. Дописник телевизије Георгиј Олисашвили пренео је да је сниматељска екипа телевизије „Русија 1“ нападнута је у Филаделфији и да је камерман добио потрес мозга, али да полиција скоро уопште није помогла.

Подсетимо, средином јула америчка полиција напала је руске новинаре док су извештавали о протестима у Портланду. Снимали су репортажу о нередима у којима су учесници опседали локални суд. Нападнути новинари су носили легитимације на којима је писало „Прес“. Након тога, полиција је напала и дописника Спутњика Михаила Тургијева, који је пратио протесте у Минеаполису - прснули су му сузавац у лице након што је показао новинарску легитимацију и представио се као запослен у медијима.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала