Србија корак ближе 5Г мрежи

© Depositphotos.com / MarkoAliaksandr5Г мрежа
5Г мрежа - Sputnik Србија
Пратите нас
Досадашњи Министар трговине и телекомуникација Расим Љајић донео је 21. октобра правилнике о утврђивању плана расподела фреквенција у два опсега.

Од тога је један „златан“ јер је за будућу 5Г мрежу.

Правилници о утврђивању Плана расподеле радио фреквенција у радио-фреквенцијском опсегу 3400-3800 МХз и опсегу 2500-2690 МХз објављени су у Службеном гласнику са јучерашњим датумом.

Помоћница министра Ирини Рељин за Танјуг каже да је један од правилника постојао и раније, али није садржавао елементе који би омогућавали једноставну примену 5Г технологије.

„Ми имамо у нашем законодавству примењену технолошку неутралност. У обавези смо да све технологије буду омогућене. Просто то морамо да радимо. А у обавези смо, и потреби, да увозимо и ширимо нове технологије“, каже она.

За други правилник каже је преименован у складу са европским принципима који се тичу договора на нивоу европске телекомуникационе организације и додаје да су ту доносе усаглашавања на нивоу региона.

„Ми смо овим употпунили нашу регулативу. Оба правилника су у складу са планом намене радио-фреквенција који је усвојен ове године“, каже она.

Рељин потврђује да смо донетим документима корак ближе 5Г технологији и мрежи у Србији.

„Било је неопходно да се донесу. Већина држава у свету је почињала увођење 5Г технологије из опсега 3,4-3,8 ГХз који ми сада зовемо ’златним радио-фреквенцијским опсегом‘ јер је један од најзначајних у области телекомуникација у овом тренутку“, каже она.

Србији предстоји аукција за продају права коришћења опсега за нову, односно 5Г технологију.

„Наши оператори су већ исказали почетну жељу да развијају нове технологије. Министарство је припремило драфт верзију правилника о минималним условима за аукцију. То ће прилагодити оном тренутку када се аукција буде расписивала“, истиче она.

После аукције уследиће изградња велике мреже у Србији, а циљ државе је да будући оператори имају врло велике инвестиције у тој области.

„Чекамо неки тренутак који би био погодан за развој ових мрежа. На тренутак утиче и ковид ситуација. Од почетка ковида оператори пружају подршку и имају пуне руке посла. Ми треба да пронађемо оптималан тренутак за аукцију у складу са ситуацијом у којој се нажалост налазимо“, каже Рељин.

Аукцију која ће бити нови корак ка новим технологијама, односно 5Г, обавиће РАТЕЛ у складу са Правилником о минималним условима који поставља Министарство.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала