Захарова: Орбан изврће историју, сетимо се злочина Хортијеве Мађарске – најближе Хитлерове савезнице

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаСовјетски војници ослобађају Будимпешту, Други светски рат
Совјетски војници ослобађају Будимпешту, Други светски рат - Sputnik Србија
Пратите нас
Изјаве мађарског премијера Виктора Орбана о улози Црвене армије током Другог светског рата грубо изврћу историјску истину, а управо је Мађарска за време диктатора Миклоша Хортија била савезник Хитлера и „истакла се“ масовним злочинима на окупираним територијама, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Према речима Захарове, Орбан је раније током говора на тргу Сабадшаг у Будимпешти рекао да је споменик који се тамо налази, а који је постављен у знак сећања на 80.000 војника Црвене армије који су погинули приликом ослобађања мађарске престонице – „споменик совјетске окупације“.

„Такве изјаве грубо изврћу историјску истину и догађаје из Другог светског рата. Подсећамо да се Хортијева Мађарска, најближи Хитлеров савезник, узевши активно учешће у подели Чехословачке и Хитлеровој агресији на Југославију, 27. јуна 1941. године иницијативно придружила нападу нацистичке Немачке на Совјетски Савез и 'истакла се' масовним злочинима против цивила на окупираним територијама, као и против совјетских заробљеника“, саопштила је Захарова.

Она је истакла да је „Црвена армија донела европским народима мир и слободу, избавивши их од фашизма“.

„Данас се у појединим земљама примећује тежња да се искриви та чињеница и да сакрије кључна улога наше земље у победи над фашизмом, да се умањи значај историјске одговорности појединих престоница за злочине из ратног периода, да се 'оправдају' режими нацистичких помагача. И даље ћемо се одлучно супротстављати таквим фалсификатима“, указала је Захарова.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала