Од поделе Косова остала само – подела Газивода

© Tanjug / Зоран ЖестићЈезеро Газиводе
Језеро Газиводе - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Идеја са Косова о подели надлежности над Газиводама, који је, у ствари, опис тренутног стања на терену, на трагу је онога што би произилазило из Вашингтонског споразума и показатељ да је Приштина по први пут спремна за преговоре, каже за Спутњик политиколог Јелена Вукоичић.

Аналитичар с Косова Фисник Хаљими изјавио је да ће америчка студија изводљивости управљања језером Газиводе, која произилази из Вашингтонског споразума, резултирати поделом надлежности над језером и његовим капацитетима.

„Моје тумачење је да ће језеро да се подели између Косова и Србије по добрима. То значи да ће Косово добити воду за термоелектране и пољопривреду, а Србија ће добити хидроцентралу и територију Газивода“, рекао је Хаљими, а пренео Б 92.

У тачки Вашингтонског споразума, која се односи на право коришћења језера Газиводе, наводи се да ће се Београд и Приштина сагласити да сарађују са Министарством енергетике САД и другим одговарајућим правним лицима америчке владе на студији изводљивости за управљање језером Газиводе.

Подела Газивода – статус кво на терену

Жељко Марковић, стручњак за електроенергетику који је лидер за енергетику и индустрију у консултантској кући „Дилојт Србија“ каже да је предлог косовскога аналитичара, у ставри, слика садашње ситуације на терену.

„Тај систем је направљен давно и он тако и сада функционише. Проблем око Газивода била је подела – да видимо чије је власништво та електрана. Јер, она се она сад води на ЈП 'Ибар' које је регистровано на Косову, али њим руководе Срби са Косова. И електродистрибутивни систем четири српске општине са Косова се напаја енергијом која је ту произведена“, објашњава Марковић.

Директор ЈП Ибар које газдује Газиводама каже за Спутњик да аналитичари причају свашта и додаје да је тачка Вашингтонског споразума везана за Газиводе „непрецизна“ и вероватно ће студија која се рађа, то питање прецизније решити.

Чекајући Бајдена Албанци мењају реторику

Јелена Вукоичић подсећа да су косовски Албанци до сада тврдили да језеро Газиводе апсолутно припада њима и да око тога, како и око свих других питања везаних за Косово за њих није било никаквих договора, али је дошло до промене у њиховим изјавама након потписивања Вашингтонског споразума.

Међутим, требало би сачекати да прођу амерички избори, јер питање је шта ће се дешавати уколико председник Трамп не добије други мандат, а очигледно је да се Албанци надају победи Бајдена и враћању старог курса америчке спољне политике, упозорава Вукојичићева.

У „зони сумрака“ неопходни договори

Кад је реч о Газиводама, ситуација на терену је отприлке таква како је „описана“ у визији решења тог проблема у изјави косовског аналитичара, сматра Вукоичићева и додаје да и та ствар мора да се уреди неким договором.

„Наравно да ће све ово што се дешава ићи на штету Србије у смислу да је Србији насилним путем окупиран део територије. Међутим, ми немамо начин да повратимо своју власт у овом тренутку и морамо да се договарамо о техничким питањима. Албанци су до сада показивали углавном мегаломанске захтеве, управо зато што имају леђа у Вашингтону и зато што осећају снагу која није њихова, него снага њихових политичких ментора, оних који су им направили ту квазидржаву и јако је тешко с њима постићи било какав споразум и у оваквој ситуацији“,каже Јелена Вукочић.

Она истиче да би било добро да се што више техничких питања реши како би профункционисала економија и нормалан живот, јер у овој некаквој „зони сумрака везаној за Косово, живимо више од 20 година“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала