Лазански: У Србију стиже војна помоћ из Русије вредна 180 милиона долара /видео/

© Sputnik / Оливера ИкодиновићМирослав Лазански
Мирослав Лазански - Sputnik Србија
Пратите нас
Да односи Србије и Русије нимало нису нарушени због недоласка шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова  у Београд најбоље показује почетак испоруке 30 руских тенкова Т72Б1МС и 30 модернизованих оклопних транспортера БРДМ2, каже амбасадор Србије у Руској Федерацији Мирослав Лазански. Он за Спуњик открива да је та војна помоћ вредна 180 милиона долара.

Ту испоруку договорио је председник Александар Вучић са председником Владимиром Путином, подсећа наш саговорник. У светлу свих нових околности многи су се питали да ли ће она бити и реализована, каже Лазански и додаје да како време пролази показује се да сви злонамерни који су сумњали, нису били управу.

„То су генерално ремонтовани тенкови код којих је све промењено. Остао је основни оклоп који је надомештен новим додатним оклопом, промењен је мотор, гусенице, нови је уређај за управљање ватром, нова је и оптоелектроника као и тенковска цев. Замењени су и системи за заштиту од противоклопних ракета. Из цеви калибра 125мм може да се испаљује не само тенковска граната, већ и противоклопна ракета што наш М84 није могао,“ објашњава Лазански.

Руска војна помоћ вредна 180 милиона долара

Свака тенковска цев има свој век трајања и након одређеног броја година или испаљених пројектила мора да се мења. У Великој Плани постоји фабрика Југоимпорт СДПР-а, каже Лазански, која има цевару и ради те тенковске цеви за наш тенк М84 али Т72Б1МС  је модернији од нашег М84.

„Вредност овог руског модернизованог тенка није испод пет милиона долара, што помножено са 30 износи 150 милона долара. Томе додајте и 30 модернизованих оклопних транспортера БРДМ2 са тешким митраљерозм као и новом оптоелектроником и оклопом који би могли бити око милион. Све скупа, руска помоћ је 180 милиона долара, а треба томе додати и шест МИГ-29,“ каже амбасадор Србије у Русији.

Он подвлачи да Србија никада ни од кога није добила овакав поклон и наглашава да не треба да заборавимо да се и наши пилоти бесплатно школују. Министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу потписао је и да би требало да имамо повећан број пилота који се школују у Русији на хеликоптерима Ми-17 и Ми-35.

Порука за чланице НАТО

Што се тиче оних који воле да упоређују донације које стижу са запада са онима које долазе из Русије, Лазански им поручује да не треба да забораве шта је све тај исти Запад уништио у НАТО агресији 1999. године у Србији.

„Најнижа процена штете је била 50 милијарди долара. Па, господо са Запада, уложите бар ту штету коју сте нам нанели у рату који је био злочин против мира и који је био против међународног права, а у ком је гро циљева гађано на територији Србије. И дужни сте да поправите ту штету. Дакле, када бих говорио о том новчаном износу донација са Запада и о овом што долази из Русије, увек бих рачуницу кориговао са податком штете коју су нам нанели. Једино тако можемо да будемо објективни,“ нагласио је наш саговорник.

Да ли треба Србија да страхује од реакције Европске комисије?

На питање,  треба  ли Србија да страхује од реакције Европске комисије с обзиром на то да су нам спочитали и куповину  противваздухопловног  система „Панцир“, Лазански је децидан да је Србија суверена земља која има самосталну спољну политику која тежи ЕУ али смо истовремено прокламовали политику војне неутралности.

„Нећемо улазити ни у један војни савез, а купујемо оружје вођени пре свега интересима наше безбедности без политичких притисака. Ако неко у ЕК даје неко такво саопштење и смета им што купујемо оружје и од Русије, Кине, Ираела  и Турске, треба да знају да купујемо и од Европске уније. Ми смо диверзификовали наш асортиман војних производа, а ако неком то у ЕУ смета онда да извините – и нама можда смета то што је Румунија купила амерички систем Патриот у вредности од четири милијарде долара, а наше су комшије,“ каже наш саговорник. Он поставља питање како то да ЕК не замера Бугарима што им Руси раде модернизацију МИГ-ова 29 и закључује да ситни чиновници ЕУ тренирају строгоћу на некоме ко није њен члан.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала