Бира се између два зла: Eксперти оцењују ко је бољи за Русију – Трамп или Бајден

© AP Photo / Jeff ChiuДоналд Трамп и Џо Бајден
Доналд Трамп и Џо Бајден - Sputnik Србија
Пратите нас
У Америци се ускоро одржавају председнички избори, а за место лидера земље ће се борити актуелни председник Доналд Трамп и демократски кандидат Џо Бајден. Руски стручњаци су прокоментарисали чија победа би била од веће „користи“ за Русију.
„Нисам ни за Бајдена ни за Трампа. Ја сам за Путина. Ја сам за то да САД имају лидера који би могао да стварно допринесе одржавању мира и безбедности, побољшању односа са свим земљама“, рекао је члан Савета федерације Константин Долгов.

Председник Комитета Савета федерације за међународне послове Константин Косачов каже да Русији одговара „свако са здравим разумом, а не са клиничким фобијама“.

„Имамо посла са атмосфером колективне неадекватности, у којој се урушавају платформе за дијалог, раскидају се споразуми, и у којој влада принцип претпоставке да је Русија крива. Свако ко излази из тих оквира нам одговара“, рекао је Косачов.

Михаил Таратута, новинар који је радио као дописник из САД деведесетих година, верује да без обзира на исход председничких избора у САД, за Русију неће бити промена.

„Програми демократа и републиканаца се много разликују, али су уједињени у једном – Русија је непријатељ и треба је обуздати“, рекао је новинар.
Занимљиво је и да најновија руска подморница на нуклеарни погон носи назив по великом књазу Мономаху, а названа је у његову част - „Владимир Мономах“. - Sputnik Србија
„Нема те војне машинерије која може да победи у војном сукобу са Русијом“ /видео/

Руски стручњак Павел Палашченко констатује да је ситуација у руско-америчким односима близу катастрофе.

„Са Трампом ће бити више неизвесности. Бајденову спољну политику је могуће јасније предвидети, али то не значи да ће са њим бити лакше“, сматра експерт.

„Бира се између два зла“

Стручњак за питања разоружавања Наталија Бубнова сматра да ће бити више могућности за сарадњу ако на месту председника остане Трамп.

„Међутим, Бајден је бољи за човечанство, ако смо за оно што је разумно, добро, вечно, укључујући склапање наредног Споразума о смањењу офанзивног наоружања, враћање САД споразуму са Ираном, Паришки климатски споразум. Али бира се између два зла, јер један кандидат тврди да је био 'најгори за Русију', а други да је управо Русија главна претња Америци“, констатује Бубнова.

Бивши заменик министра спољних послова Русије Андреј Фјодоров ипак даје предност Трампу, јер, како каже, Бајденов тим развија цео програм мера против Русије.

Председник Центра за глобалне интересе Николај Злобин сматра да ниједан од двојице кандидата није „анђео“.

„У историјској перспективи, за Русију би вероватно био бољи Бајден. Конкретно, за данашњу Русију, њен естаблишмент и власт, очигледно је бољи Трамп“, констатује Злобин.

Лист „Комерсант“ је такође питао руске читаоце шта мисле који председник би био бољи за Русију – Трамп или Бајден. Од 21.563 анкетираних 18,9 одсто мисли да би за Русију био бољи Трамп, седам одсто даје предност Бајдену, 29,8 одсто је одабрало опцију „ниједан“, док 44,3 одсто анкетираних сматра да је за Русију свеједно ко ће доћи на место шефа САД.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала