Какав би био Бајденов повратак на Косово

© AP Photo / , Visar KryeziuПотпредседник САД Џо Бајден и Хашим Тачи у Приштини
Потпредседник САД Џо Бајден и Хашим Тачи у Приштини  - Sputnik Србија
Пратите нас
Све је могуће, па и то да Американци седну за преговарачки сто о Косову у Бриселу и формалним учине оно што је факат – да јесу једна од преговарачких страна. Када сте сила можете шта хоћете, без обзира на то шта каже међунарoдnо право, истиче за Спутњик политиколог Јелена Вукоичић.

Преговарачки процес између Београда и Приштине који сада предводе САД под Доналдом Трампом, чији је главни актер Ричард Гренел, могао би да постане део јединственог дијалога у којем посредује Европска унија, сматра  директор америчког Пен Бајден центра и саветник у изборном штабу демократа, Мајкл Карпентер. Предуслов за то је победа Џозефа Бајденa на предстојећим председничким избoрима у Америци.

Кратко речено, у том случају би се за бриселским преговарачким столом о питању Косова и Метохије, поред представника ЕУ, Београда и Приштине, могао наћи и неко из нове администрације САД.

Ако сте Америка можете и за бриселски сто 

© TanjugПре десет година преговори о Косову и Метохији су из УН пребачени у ЕУ. Има ли за столом у Бриселу места и за представника САД, ако на изборима у Америци победи Бајден.
Какав би био Бајденов повратак на Косово - Sputnik Србија
Пре десет година преговори о Косову и Метохији су из УН пребачени у ЕУ. Има ли за столом у Бриселу места и за представника САД, ако на изборима у Америци победи Бајден.

Преговори о Косову и Метохији су септембра 2010. резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација измештени из УН и пребачени у надлежност Европске уније која је постала посредник у дијалогу. На питање, да ли је правно гледано изводљиво то што најављују из Бајденовог изборног штаба, Вукоичић нема дилему:

„Што се тиче тога шта је формално правно могуће, или немогуће, много тога, а то се нама дешавало у претходниим деценијама, догодило се и било је правно могуће, а да није било по међународном праву. САД су још најдоминантнија светска сила и они много тога што раде раде у колизији са међународним правом, али није их брига. То је дефакто ситуација коју имамо на међународној политичкој сцени“, каже саговорница Спутњика.

Она додаје да би са правне стране то било необично, али и више реторички поставља питање - по ком основу су Американци потписали Вашингтонски споразум.

Када сте велика сила ви себи можете да створите политички и правни оквир да урадите шта хоћете, каже Вукоичић, истичући да много тога није „провучено“ кроз правне норме па се дешава.

Суштина и форма

Могу, каже и да седну за исти бриселски сто, јер суштински јесу једна од преговарачких страна.

„Без обзира да ли Американци седе за столом, или не седе, они су леђа косовских Албанаца. Није овде главна ЕУ, нити је била способна да ишта уради. Једноставно косовски албански политичари гледају у правцу Вашингтона. А да ли су Американци формално за столом, или су негде иза, они су главни“, сматра саговорница Спутњика.

Јасно је, каже, да ће када је у питању косовска албанска страна бити онако како кажу Американци који су и створили ту назови „државу Косово“, али и додаје, да ми не зависимо од Американаца. Американци, ипак, не могу да угурају Косово у УН. Да могу они би то давно урадили, напомиње она.

Реакција ЕУ

На питање како би изглeдала реакција ЕУ на намеру САД да се нађе за бриселским столом, она не мисли да би се противили.

„Уколико Бајден победи ми можемо да очекујемо синхронизовано деловање ЕУ и САД, које ће се пренети и на косовско питање. То би биле исте струје са две стране океана и по питању Косова би више сарађивали“, указује она.

Нетрпељивост званичника ЕУ , потово њених најзначајнијих земаља, са Трамповом администрацијом, како подсећа, била је управо због раскида Трампа са агресивном глобалистичком политиком  Америке какву заговарају и ЕУ и америчке демократе.

© AP Photo / Mary AltafferНа покушај да се САД у Бриселу нађе за преговарачким столом о Косову и Метохији у Савету безбедности УН ће, свакако, реаговати.
Какав би био Бајденов повратак на Косово - Sputnik Србија
На покушај да се САД у Бриселу нађе за преговарачким столом о Косову и Метохији у Савету безбедности УН ће, свакако, реаговати.

Вукоичић, међутим, сматра да колико год би избор Трампа био по нас повољније решење, не треба мислити да ће са избором Бајдена, Србија нешто посебно бити на губитку. Како каже, ништа специјално нисмо имали ни од Трампове владавине и косовски проблем неће бити решен још годинама.

„Не треба очекивати да ће Американци имати агресиван повратак на Балкан. Са Бајденом, или без њега они просто сада имају неке  друге проблеме и приоритете и морају тиме да се баве. Мислим да ће то бити много, много мања промена и да се људи тога беспотребно плаше“, каже наша саговорница.

Шта би рекли у УН

А на питање, да ли у случају да САД седне за сто у Бриселу очекује реаговање појединих сталних чланица Савета безбедности УН, она каже да ће реакције, свакако, бити.

„Могу да потегну то питање на седницама СБ УН, али мислим да не могу толико да утичу на ток преговарачког процеса, што смо и до сада видели. Просто, они немају механизам. Ово је једна замршена, компликована ситуација у којој  политички ставови Кине и Русије нису нешто што може да промени ситуацију на самом терену. Када је реч о Савету безбедности тамо Американци наравно, нису апсолутна власт, али што се Косова тиче, они неформално имаују политичку доминацију на том делу Балкана јер су то чудо и направили“, оцена је Вукоичићеве.

Она, међутим, додаје, да ако ту, на терену, Русија и Кина не могу ништа да ураде, зато могу да утичу на политичке процесе и на то да ли ће Косово ући у УН и неке међународне организације. То од њих зависи и ми од њих имамо у томе велику помоћ, истиче наша саговорница.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала