Мустафа оптужује ЕУ: Србија се фаворизује, дијалог губи смисао

© AFP 2023 / Jure Makovec Иса Мустафа
Иса Мустафа - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Демократског савеза Косова Иса Мустафа каже да бриселски дијалог губи смисао и да је понашањем Европске уније постао инструмент Србије да купује време како би се заборавили злочини.

Мустафа је на друштвеној мрежи фејсбук написао да Брисел не цени конструктивност Косова и да ЕУ покушава да отвори теме о којима се разговарало у бечком процесу пре проглашења независности.

„Постоји чак и тенденција да се отворе неке теме о којима се расправљало у бечком процесу. У међувремену, Косово је прогласило независност затварајуцћи те теме у Ахтисаријевом пакету“, написао је Мустафа.

Како је додао, како време пролази, дијалог све више постаје инструмент Србије да купује време .

“Косово је похвалило говор албанског посланика у Скупштини Србије. Рекао је истину! Поставља се питање како може дијалог произвести свеобухватни споразум, чији би исход био међусобно признавање, овим преузетим обавезама српске владе! Да ли може ЕУ да понуди њено објашњење?”, упитао је Мустафа.

Према његовим речима, противљење појединих земаља ЕУ либерализацији визног режима за грађане Косова, иако су сви критеријуми испуњени, више говори о њиховом односу са предрасудама него о принципима.

“Ми желимо да верујемо да такве земље желе најбоље за Косово, али то се не рефлектује кроз политику изолације грађана неке земље. Политика изолације нису у складу са европском демократијом и културом. На другој страни, не одустајемо од тога да будемо Европљани, са територијом, образовањем, културом и економијом. Ни визе ни Србија нас неће зауставити на овом путу”, закључио је Мустафа, преноси Косово онлајн.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала