Небојша решио математички проблем стар 40 година који нико није успео да одгонетне

© PixabayМатематика - илустрација
Математика - илустрација - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Небојша Ђурић, виши асистент математике на Архитектонско-грађевинско-геодетском факултету у Бањалуци, решио је математички проблем стар више од 40 година, који су годинама покушавали да реше много познатији математичари широм света.

„Након што сам радио на проблему више од две године, сазнање да је потврђена моја теорија ми је донело толико среће и адреналина да нисам могао да спавам два дана“, прича за „Независне“ овај тридесетједногодишњи млади математичар који је родом из места Блатница, код Теслића.

Прича да упркос пуно обавеза које има и на факултету, али и приватно, пандемија корона вируса му је омогућила да се потпуно посвети овом проблему.

„Свој задатак сам пре неколико месеци послао Вјачеславу Јурку, руском математичару који има најбоље референце из математике на свету, и он је рекао да се не може решити овај проблем. Тек тада сам добио додатну мотивацију да наставим с радом и ово успешно завршим“, каже Ђурић.

Најбољи математичари света су покушали дати одговор на отворено питање:

„Да ли постоји јединствено решење инверзног проблема Штурм-Лиувиловог типа са кашњењем на интервалу од π/3 до 2π/5 у општем случају?“

​Многи од њих су своја научна истраживања базирали на претпоставци да јединствено решење постоји, док је Ђурић контрапримером дао негативан одговор.

„Ова теорија ми је иначе у докторској дисертацији, али нисам могао да очекујем да ћу успети да решим овај комплексни проблем. Трећа сам година докторских студија и надам се да сам потврђивањем ове теорије при крају“, истиче Ђурић.

Инверзни проблеми диференцијалних оператора имају значајну примену у астрофизици, аеродинамици и биофизици.

„Ово ми је тек други рад на ЦСИ листи из ове области. Тренутно још немам довољно искуства да напишем рад светског нивоа и због тога сам ово послао Сергеју Бутерину, који је велико име у светској математици и који ме је подржао, али све сам урадио сам“, појашњава Ђурић.

Према његовим речима, овај резултат је веома важан, не само за њега лично и Универзитет у Бањалуци, већ и за будуће генерације математичара који стасавају у Републици Српској.

„Надамо се да ћемо оформити један јако добар тим математичара у РС који ће да игра на светском нивоу, јер се овим отворило пуно простора за решавање проблема и постизање нових резултата“, навео је Ђурић.

Истиче да је љубав према математици добио највише захваљујући томе што од малих ногу игра шах, у коме је освајао многобројне награде, јер су шах и математика повезани.

„Док је трајала процедура у вези с прихватањем овог мог рада, наставио сам да радим на следећем проблему, који ће, надам се, такође бити врхунски резултат у области математике на светском нивоу. Сматрам да је ово тек почетак моје научне каријере коју сам одувек прижељкивао", каже Ђурић.

Захвалио је првенствено Горану Трбићу, декану ПМФ-а, који га је ослободио плаћања докторских студија, који су веома скупи, преноси Б 92.

„Ово је само подстрек за даљи рад. Мора се признати да Министарство за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС и Универзитет у Бањалуци показују искрену жељу да помогну науци кроз награђивање научних радова. У четвртак сам добио награду УНИБЛ за рад који сам објавио прошле године на СЦИ („Science Citation Index“) листи“, истакао је Ђурић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала