Туристичке агенције траже помоћ: Без посла остаје 4.000 запослених

© Sputnik / Бојана СтојадиновићПлажа на Скиајтосу
Плажа на Скиајтосу - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Удружење туристичких агенција (УТАС) и Асоцијација независних туристичких агенција (АНТАС) поново су апеловали на ресорно министарство да хитно реши проблем блокаде рада туристичких агенција и упозорили да већ сутра без посла остаје око 4.000 туристичких радника.

Блокада агенција, како наводе, повећава шансе да оне масовно банкротирају и тако оставе путнике без заменских путовања.

„Позивамо и осигуравајуће куће да саопште да ли ће исплаћивати штету путницима којима не буду реализована заменска путовања, јер већина агенција не може да настави да ради у тренутним условима“, наводи се у саопштењу.

Полисе од инсолвентности, које су законски услов за организовање путовања, како кажу, већини агенција нису ни понуђене.

Осим тога цене су нереално високе, јер агенције сигурно неће остварити значајан промет ускоро, наводе УТАС и АНТАС и додају да агенције чине све што могу да опстану и тако омогуће заменска путовања.

„Већина агенција морала је да отпусти добар део радника или ће то урадити ускоро, али сва резања трошкова су недовољна ако се не омогући законит наставак рада и продаја туристичких аранжмана“, наводе УТАС и АНТАС.

Удружења су, додају, правовремено упозоравала на све проблеме и опасности, а ресорно министарство је, кажу, донело правилник и решење које је непримењиво у пракси – банкарске гаранције као услов за наставак законитог пословања, тврде удружења и асоцијација.

Сва удружења туристичких агенција и водича Србије затражили су од нове министарке трговине, туризма и телекомуникација Татјане Матић помоћ како би се пронашло прихватљиво решење за наставак пословања туристичких агенција.

„Тренутно законодавство и поступци осигуравајућих кућа фаворизују велике агенције, уместо да омогуће слободну тржишну утакмицу под једнаким условима за све учеснике“, наводи се у саопштењу.

Асоцијација и удружење кажу да то не могу да дозволе, јер би се тако угасиле мање, углавном породичне, агенције које деценијама чине стуб сигурног и поузданог путовања у локалним срединама и равноправно доприносе буџету Србије, преноси Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала