Агресивни планови миришу на пусте снове: Какве проблеме САД имају са новим оружјем против Русије?

© Flickr / U.S. Department of DefenseЛансирање крстареће ракете "томахавк" са америчког разарача "Бери"
Лансирање крстареће ракете томахавк са америчког разарача Бери - Sputnik Србија
Пратите нас
У Америци се износе агресивни планови за прелазак на нове врсте оружја, укључујући и хиперсонично. Неке изјаве на ту тему звуче као пусти снови, које чак ни САД не могу да остваре ─ ни технички, ни финансијски, пише руски лист „Взгљад“.

Из Сједињених Америчких Држава настављају да стижу вести о будућности њихове ратне морнарице, о чему је говорио помоћник америчког председника за националну безбедност Роберт О'Брајен.

„Програм извођења напада ненуклеарним средствима америчке ратне морнарице (програм Conventional Prompt Strike) предвиђа употребу хиперсоничних ракета које ће бити усмерене на мете на већој удаљености. Најпре ће наше нове подморнице класе 'Вирџинија' и нови разарачи класе 'Зумвалт' добити ове могућности. А временом ће исте могућности имати сва три 'флајта' (три различите серијске модификације, које се смењују у изградњи) разарача класе 'Арли Берк'“, рекао је он.

Амерички разарач класе Арли Бурк  - Sputnik Србија
Амерички угао: Флота нам није спремна за рат с Русијом или Кином

Према писању листа, та изјава је чудна и чак ни Американцима није сасвим јасна. Очигледно је да оружје направљено у оквиру тог програма неће стати ни у један разарач. Са хиперзвучним ракетама ситуација је слична ─ њихово распоређивање на већ изграђене бродове суочава се са низом веома сложених проблема.

Лансирни модул

Главни лансер за сваку врсту ракета у америчкој ратној морнарици је вертикални лансирни систем Мк-41. У „модул“ тих система Американци уграђују све расположиве ракете ─ противавионске „Стандард СМ-2,3 и 6, ударне „Томахавке“, противбродске ВЛ-АСРОК. Сада се прави верзија противбродске ракете дугог домета ЛРАСМ, која ће се такође лансирати из модула.

Таква шема чини брод универзалним ─ за мисије ПВО може бити готово у потпуности напуњен противавионским ракетама и може да носи десетине крстарећих ракета за нападе на обалу. Све би било бајно са тим модулима, да није једне ствари – САД нису погодиле са њиховом величином, пише лист.

Хиперсоничне ракете

Према навођењу листа, није спорно да САД могу да направе хиперсоничну ракету за гађање обале која ће се размештати на Мк.41 и постизати жељену брзину. Али, имаће малу бојеву главу и недовољно велики домет, неупоредиво мање од будућих хиперсоничних ракета за подморнице или америчку војску. О'Брајен није ништа рекао на ту тему, али „Закон о националној одбрани – 2020“ захтева од морнарице да испита могу ли хиперсоничне ракете поменутог програма да буду распоређене на бродове. У којим случајевима је то могуће?

Лансирање америчке ракете Трајдент II Д5 са подморнице Небраска на обали Калифорније - Sputnik Србија
Америка набавља ново „оружје судњег дана“ /видео/

Према писању листа, могуће је само ако се лансери на америчким бродовима замене. До тренутка када хиперсонично оружје америчке морнарице ступи у наоружање, прва серија „Берка“ биће врло стара, због чега неће имати смисла улагати у ове бродове, што већ обезвређује О'Брајенову изјаву.

Други проблем је што покушај постављања новог модула на брод захтева велике измене, за које се не зна како би утицале на стабилност самог брода.

Затим, поставља се питање смањења борбеног комплета. Стандардним модулима није довољан пречник од 30 центиметара, што значи да ће у „модул“ за Мк.41 морати да се стави лансер који ће имати дебље ракете, али ће их бити мање.

Ту је и питање новца. Лансери, њихово прављене и обнова брода коштају. У америчкој морнарици има много проблема, пише „Взгљад“, а многи од њих већ захтевају улагања како би били решени.

Све у свему, лист оцењује да све то личи на америчке пусте снове и наводи да је вероватније да Сједињене Америчке Државе неће успети да ураде оно што је О'Брајен рекао. То је превелики задатак и прескупо је.

Руски „Циркон“ - разлог да САД раде на оружју

Чињеница је да се прелазак америчке морнарице на нови модул заиста ближи и без обзира на то да ли ће морнарица имати хиперсоничну ракету за гађање обале или не. Американци имају озбиљан повод да већ сада почну да раде на новим увећаним лансирним модулима, а то је руска хиперзвучна ракета 3М22 „Циркон“.

Чак и уз претпоставку да у Русији таква ракета остане само на бродовима и подморницама, очигледно је да ће се нешто слично пре или касније појавити у Кини и у авионима.

Америка може да направи ракету-пресретача која би директно обарала хиперсоничну мету и уклопила се у стандардни модул. Али, како наводи лист, не би могла да направи ракету која би у истим димензијама могла да пресретне ракету која иде на други брод. То онемогућава колективну одбрану бродске групе на мору или захтева да се бродови окупе на „гомили“, односно да се што више међусобно приближе, што пораз америчке морнарице не чини најтежим задатком.

Лист истиче да Русија треба пажљиво да прати шта се дешава у америчкој морнарици, јер, ако Американци заиста почну да праве нове лансере, тада ће бити потребно да се на време предузму контрамере, барем у погледу повећавања ракетне паљбе морнарице.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала