Амерички политичар: Трамп алергичан на споразуме, напуштање Споразума о ракетама огромна грешка

© AP Photo / J.T. ArmstrongЛансирање ракете из војне базе Ванденберг у Калифорнији /архивска фотографија/
Лансирање ракете из војне базе Ванденберг у Калифорнији /архивска фотографија/ - Sputnik Србија
Пратите нас
Одлука актуелних америчких власти о напуштању Споразума о ликвидацији ракета средњег и малог домета је била огромна грешка, изјавио је бивши државни сектетар САД Џорџ Шулц за „Њујорк Тајмс“.
„Повлачење из Спораума је била огромна грешка. Не само да смо се лишили самог споразума, већ и мера за контролу његовог поштовања, на којима смо тако ревносно радили“, рекао је политичар.

Бивши амерички државни секретар је позвао на јачање међународне сарадње, захваљујући којем ће, према његовом мишљењу, бити омогућене потребне промене у области образовања, миграционе политике, националне безбедности, технологија и економије.

Шулц сматра да се тренутно стање односа САД са другим земљама чини толико пољуљаним, да отежава постизање било ког циља.

Истовремено, сугерисао је да је председник земље Доналд Трамп „алергичан“ на поштовање међународних споразума.

„Чини се да актуелне власти скептично доживљавају све споразуме. Генерално, споразуми су ретко савршени. Не може се добити све што се жели. Треба мало правити уступке. Такви компромиси су много бољи него никакви“, рекао је он.

Споразум о ликвидацији ракета требало је да осигура глобалну стратешку стабилност. У августу 2019. године Сједињене Америчке Државе повукле су се из споразума „због његовог нарушавања од стране Русије“, коју је Вашингтон оптужио за развој и тестирање забрањене ракете 9М729. Москва уверава да ракета има дозвољени домет мањи од 500 километара.

Руски председник Владимир Путин је раније предложио да се развију механизми за обуздавање ракетне трке. Руски лидер изјавио је да је Москва спремна да не распоређује ракете 9М729 на европском делу земље, али уз реципрочне кораке НАТО-а. Такође је предложио Алијанси да се тестирају системи „Еџис ашор“ са лансерима Мк-41 у базама у Европи и 9М729 у објектима у Калињинграду.

С тим у вези, портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова изјавила је да су земље НАТО-а исхитрено одбациле Путинов предлог о ракетама средњег и малог домета. Она је истакла да ситуацију у ракетној сфери Москва карактерише као кризу за коју је у потпуности одговоран Вашингтон.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала