Акција "Династија": Срби пали у Шпанији са пола тоне кокаина

© Flickr / Keith AllisonХапшење - илустрација
Хапшење - илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Држављани Србије Н. Д. (37) и П. П. (36) ухапшен су у Шпанији након што је тамошња полиција у сарадњи са америчком Агенцијом за борбу против дроге (ДЕА) запленила 560 килограма кокаина. У акцији кодног назива „Династија“, поред наших држављана, ухапшено је и четворо држављана Шпаније.

Глас Галиције пише да се верује да је ухапшена криминална група повезана са такозваним балканским картелом.

„Лисице су стављене припадницима банде под називом 'Посластичари', која делује у Ријас Бајкасу у Галицији. Групу предводи Херардо Ријал Иглесијас (41), моћни нарко-бос, који већ 25 година шверцује дрогу у сарадњи са балканским картелом“, саопштили су из шпанске цивилне гарде.

Како додају, 560 килограма кокаина нађено је у изнајмљеној кући у Галицији, а вредност заплењене дроге може да достигне цену од 15 милиона евра.

„Група је имала одличну логистику. Дрогу су довезли из Јужне Америке и намеравали су да је копненим путем пренесу до крајњих одредишта. За транспорт су имали досад невиђени начин. Наиме, намеравали су да пакете кокаина спакују у покварен аутомобил, који би потом натоварили на камион шлеп-службе и тако превезли до жељене дестинације“, преносе шпански медији.

„Било је планирано да неколико аутомобила возе испред и иза камиона шлеп-службе, како би могли да их упозоре на присуство полиције. Иако су истражитељи овај начин шверца кокаина назвали "генијалним", темељним оперативним радом успели су да разбију ланац шверца кокаина. Шифрована комуникација. Према речима извора, двојица ухапшених Срба одраније су позната полицији и имају дебеле досијее.

„Група је у читавој Галицији имала штекове за складиштење дроге. Претресено је седам имања у три града, а утврђено је да су чланови банде имали више фирми, које су им служиле као покриће за илегални бизнис“, пренели су медији и додали да су заплењени и оружје, телефони, документација, аутомобили и кеш.

„Чланови банде су међусобно комуницирали искључиво у шифрама, користећи се кодираним телефонима и специјалним рачунарским апликацијама“, преноси Блиц наводе медија.

Грб Манчестер јунајтеда

Пакети одузетог кокаина били су обележени са три различите ознаке. Тако је на некима био грб фудбалског клуба Манчестер јунајтед, док је на другима била слика пса, а на неким пакетима је стајала ознака ЈВР.

Имају људе и у Јужној Америци

Истражитељи су упозорили да криминалне групе, иза којих стоје људи из источне Европе, добијају све већи значај у увозу и дистрибуцији кокаина.

„Галицијска обала је због свог положаја постала једна од кључних тачака за улазак кокаина у Европу. Балкански картел, иначе, има своје људе и у Јужној Америци, па не користе посреднике у куповини кокаина, а у Шпанији имају своју мрежу сарадника“, саопштила је полиција.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала