„Теслин народ“: Ново истраживање ојачава повезаност Срба у дијаспори са Србијом

© Фото : Спутњику уступила Теслина научна фондацијаТеслина научна фондација
Теслина научна фондација - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Откривање проблема и проналажење решења у повезивању Срба у дијаспори са матицом – Србијом – почело је да се спроводи кроз истраживање „Теслин народ“ у ком ће бити анкетирано више од 5.000 припадника српског народа широм света, под покровитељством Теслине научне фондације из Филаделфије.

Истраживање је започето 22. октобра ове године и на њему је ангажован тим социолога, психолога и стручњака за комуникације из Србије и Америке окупљен око Комуникационог центра за сарадњу српске дијаспоре и матице. Они су осмислили упитнике за наше људе у дијаспори и Србији, који треба да укажу на ставове о друштву, политици, економији, култури...

„Теслин народ“ – јача веза између Срба

Менаџер пројеката и члан Управног одбора Теслине научне фондације Јелена Шијан нагласила је да су они непрофитна организација која нема други интерес осим тог да спроведе истраживање ставова Срба у нашој земљи и дијаспори како би се њихов глас чуо и повезаност српског народа широм света учврстила и унапредила.

„Они имају природну, исконску потребу да се врате матици, вуче их њихова земља, што се у разговору с нашим људима у свету доста осећа. Иако су постигли изванредне резултате и тамо живе врло уредним животом, сви они желе да знају шта се дешава у Србији, како живе њихови најближи и то се никад не заборавља. Њихова жеља и настојање у сваком тренутку је да се тим људима, који не живе с њима, приближе“, предочава Шијанова.

© Фото : Спутњику уступио Зоран Анђелковић, члан ТНФСлика „Теслин Народ“
„Теслин народ“: Ново истраживање ојачава повезаност Срба у дијаспори са Србијом - Sputnik Србија
Слика „Теслин Народ“

Упитници су прослеђени на више од 5.000 имејл адреса, а сви заинтересовани могу да их попуне и на сајту Теслин народ. До сада је стигло више од 1.000 одговора, а из Фондације се надају да ће се тај број превазићи њихова очекивања.

„Нека питања су осмишљена тако да од њих очекујемо шира размишљања на различите теме. Неке од њих су очување српског националног интереса широм света и сарадња матице и дијаспоре. Важно нам је да се што конкретније одговори на ова питања како бисмо прикупили што више материјала, сугестија и предлога испитаника, а који се тичу односа матице и дијаспоре“, објашњава Шијанова.

Најквалитетнији одговори биће објављени, уз сагласност испитаника, у извештајима Фондације о којима ће се детљније дискутовати путем друштвених платформи (Тесла Ток ТВ, Зум видео-конференција, друштвених мрежа...). Тај материјал биће искоришћен и за снимање истоименог документарног филма „Теслин народ“.

Отворени за сарадњу

Шијанова је подвукла да Фондација нема никакве скривене користи од спровођења истраживања и додала да би им било драго да неко препозна и искористи обрађене податке како би унапредио повезаност дијаспоре са Србијом, уз њихову сагласност.

„Ово је, заиста, тим ентузијаста, људи који воле и поштују своју земљу и желе да на неки начин допринесу било ком сегменту побољшања живота људи у Србији кроз одређене форме овог типа. Ако овим истраживањем можемо да направимо помак и укључимо некога ко је заинтересован, а има моћ одлучивања у неком сегменту, како би се направили већи помаци или нешто урадило боље, ми ћемо бити срећни и поносни“, истакла је она.

Пројекат истраживања ставова српске дијаспоре и матице подржала је Управа за дијаспору Министарства спољних послова Републике Србије.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала