Зашто је Јерменија тражила помоћ директно од Русије, а не од ОДКБ?

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаПоглед на Јереван
Поглед на Јереван - Sputnik Србија
Пратите нас
Јереван је одлучио да замоли Москву да покрене консултације о безбедности, а не Организацију уговора о колективној безбедности (ОДКБ), јер чак и у случају да ОДКБ донесе одлуку о заштити Јерменије, спровешће је јерменско-руска група трупа и војна база Русије у граду Гјумри, изјавио је главни саветник јерменског премијера Вагаршак Арутјуњан.

„У ОДКБ-у имамо сталног представника са статусом амбасадора који разјашњава ситуацију, а саопштења организације заснивају се на тим извештајима. Уколико буде потребно, ништа нас не спречава да се обратимо тој организацији“, рекао је Арутјуњан у интервјуу за Државну телевизију Јерменије.

Саветник Никола Пашињана је додао да ће консултације ускоро почети и да ће одлуке, према његовом мишљењу, „бити донете веома брзо“. Како је рекао, ради се о политичкој, дипломатској и војној компоненти.

„Знате да се руски војници налазе на граници Нагорно-Карабаха и Јерменије, у селу Тех. Руско присуство је појачано у Мегри на граници са Ираном. Односно, на снази је Споразум о пријатељству, сарадњи и узајамној војној помоћи  између Русије и Јерменије, који је потписан 29. августа 1997. године. Преостало је да заједно са Русијом проценимо претње и решимо постојећа питања“, рекао је.
Председник Азербејџана Илхам Алијев - Sputnik Србија
Председник Азербејџана: Не желимо да се треће стране укључе у конфликт

Раније се премијер Јерменије Никол Пашињан обратио председнику Русије Владимиру Путину са молбом да покрене консултације како би се размотрило у ком виду и обиму би Русија могла да пружи помоћ Јерменији по питању осигуравања безбедности.

С тим у вези, Русија је саопштила да ће пружити Јеревану сву неопходну помоћ ако се сукоби пренесу директно на територију Јерменије.

Борбе на контакт линији у Нагорно-Карабаху почеле су 27. септембра. Баку и Јереван међусобно се оптужују за избијање сукоба. У Јерменији је објављено ратно стање и општа мобилизација. У Азербејџану је уведен полицијски час и делимична мобилизација.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала