Завршени избори у Молдавији, излазност већа од 42 одсто

© REUTERS / VLADISLAV CULIOMZAЖена гласа на бирачком месту у Кишињеву у Молдавији
Жена гласа на бирачком месту у Кишињеву у Молдавији - Sputnik Србија
Пратите нас
У Молдавији су завршени председнички избори. Бирачка места затворена су у 21 час по локалном времену (20 по средњоевропском). Према подацима Централне изборне комисије, излазност износи 42,7 одсто.

Актуелни председник Молдавије Игор Додон, који се кандидује за други мандат, истакао је добар рад ЦИК-а на председничким изборима и рекао да су они били слободни и демократски.

„Као председник и председнички кандидат желим да захвалим свим запосленима у владиним агенцијама – Централној изборној комисији, изборним бироима. Желим да захвалим припадницима безбедносних органа који су обезбеђивали слободне и демократске изборе. Успели сте да организујете гласање на најбољи начин, мада има још пар сати рада на пребројавању гласова“, изјавио је Додон на брифингу.

Главни Додонов противкандидат, Маја Санду, саопштила је након затварања бирачких места да је њен штаб забележио више од 300 покушаја намештања избора.

Кандидат странке Акција и солидарност саопштила је да је постојао „организовани превоз бирача из Придњестровља“, као и да су коришћени административни ресурси и куповина гласова.

Она је додала да ће прикупљени фото и видео докази бити предати ЦИК-у и полицији.

У Молдавији су у недељу одржани председнички избори. Шеф републике бира се на четири године. Централна изборна комисија прогласила је изборе важећим, јер је одзив бирача премашио потребни праг од 33,33 одсто.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала