Циљ над циљевима: Кина хоће за седам година да стигне Америку

© REUTERS / StringerВојници Народноослободилачке војске Кине учествују у војној паради у знак сећања на 90. годишњицу оснивања војске у војној бази за обуку Журихе у Аутономној регији Унутрашња Монголија, Кина, 30. јула 2017.
Војници Народноослободилачке војске Кине учествују у војној паради у знак сећања на 90. годишњицу оснивања војске у војној бази за обуку Журихе у Аутономној регији Унутрашња Монголија, Кина, 30. јула 2017. - Sputnik Србија
Пратите нас
Крајем прошле недеље, кинески председник Си Ђинпинг позвао је да се предузме више напора на модернизацији војске земље, за коју је нагласио да је кључна за кинески национални програм модернизације. Стручњаци процењују да ће Кина до 2027. године бити равноправна са америчком војском.

Пекинг је најавио да им је нови циљ да претворе Народноослободилачку војску у пуноправну модерну војну силу до 2027. године, одлуком која је донета на пленуму Централног комитета Кинеске партије раније ове недеље.

Пленум је у саопштењу рекао да се планирани рок поклапа са стогодишњицом од оснивања Народноослободилачке војске, а њена даља модернизација биће синхронизована са јачањем одбрамбених способности Кине и економским растом.

„Саут чајна морнинг пост“ цитира хонгконшког војног аналитичара Зонг Џонгпинга да је циљ који се односи на војску могао да се посматра као нешто што треба да кинеску војску претвори у „водећу модерну силу у свету, која може да буде равноправна са америчком војском “.

Он се позвао на заменика шефа хонгконшког тинк-тенк Института Тијанда, који тврди да је „у основи циљ унапређења способности војске да до 2027. године може да парира америчкој војсци, тако да може ефикасно да одврати уплитање Америке у проблем Тајванског мореуза“.

Званично, САД следе принцип Једине Кине, која Тајван не признаје као независну целину, али Вашингтон има трговинске и пословне везе са острвом и снабдева га оружјем. Пекинг, са своје стране, Тајван види као кинеску територију која ће на крају морати да се поново уједини са континенталном Кином.

Саопштење о пленуму уследило је након што је кинески председник Си Ђинпинг крајем прошле недеље рекао да би јача војска могла да игра значајну улогу у пружању „стратешке подршке“ кинеском националном програму модернизације.

Примедбе су уследиле након што је државна новинска агенција „Синхуа“ почетком прошле године известила да је војска завршила већи део свог унутрашњег реструктурирања, драстично смањивши своју радну снагу као део стратешког преласка у модерне снаге светске класе.

Према писању агенције „Синхуа“, циљ реструктурирања био је да војне снаге постану ефикасније и флексибилније у ваздуху, свемиру и сајбер простору.

Планови да се војна компонента смањи на приближно 50 процената некадашње величине најављени су у службеним новинама кинеске војске „ПЛА Дејли“ крајем 2017. године.

У то време, новине су известиле да ће војска повећати особље у морнарици и ракетним снагама као део реструктурирања. Пре тога, кинески председник Си Ђинпинг најавио је смањење броја војника за 300.000 људи.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала