Хитне измене Закона: Појачана контрола ношења маски и држања дистанце – казне и до 300.000 динара

© REUTERS / MARKO DJURICAВирус корона у Србији
Вирус корона у Србији - Sputnik Србија
Пратите нас
Хитне измене Закона о заштити становништва од заразних болести требало би да буду усвојене следеће недеље. Измене уводе меру личне заштите, која подразумева одговорност грађана да међусобно држе безбедну дистанцу и носе маске, а чију ће примену проверавати и комунални инспектори и милицајци, који ће кажњавати њено кршење по сопственој процени.

Измене Закона о заштити становништва од заразних болести су завршене и наћи ће се пред Владом у четвртак, а 10. новембра и у Скупштини Србије када би требало да буду усвојене и да почну да се примењују.

Измена Закона због вируса корона

Измене Закона даће већа овлашћења комуналним инспекторима и милицајцима, који ће од усвајања моћи да контролишу поштовање мера заштите од вируса корона, попут ношења маски и држања дистанце у затвореним и на отвореним просторима, и пишу прекршајне налоге. Овлашћења за то тренутно имају само санитарни инспектори, којих у Србији има 140.

© Sputnik / Стефан ЂурићКомунални инспектори и милиционери контролисаће ношење маски и држање дистанце
Хитне измене Закона: Појачана контрола ношења маски и држања дистанце – казне и до 300.000 динара - Sputnik Србија
Комунални инспектори и милиционери контролисаће ношење маски и држање дистанце

Члан радне групе за измену Закона о заштити становништва од заразних болести и заменик генералног секретара Владе Тамара Стојчевић рекла је за Спутњик да се измене односе на појачавање личне одговорности грађана.

„Уводи се мера личне заштите која раније није постојала. Досадашње заразне болести, попут еболе и других које су у Закону набројане, нису инсистирале на личној одговорности, заштити. У случају короне се испоставило да је то кључно. Уводимо је као меру која мора да се поштује по Закону, на основу ње се изричу казне, али суштина није у казненој, већ у превентивној политици“, истакла је Тамара Стојчевић.

CC0 / Unsplash / Процену ризика у затвореном простору вршиће комунални инспектори и милиционери
Хитне измене Закона: Појачана контрола ношења маски и држања дистанце – казне и до 300.000 динара - Sputnik Србија
Процену ризика у затвореном простору вршиће комунални инспектори и милиционери

Према последњим информацијама, физичка дистанца од метар и по обавезна је и у затвореном и на отвореном простору. Ношење маски у затвореном је такође обавезно, али то не значи да ћете нужно бити кажњени ако седите у кафићу или канцеларији и немате маску, јер прописима није стриктно дефинисано на којој дистанци треба да се носи нити колико времена.

Зато ће на комуналним инспекторима и милиционерима бити да процене да ли је ситуација у затвореном простору ризична или не.

„Ако ви и колега сами седите у канцеларији од 15 квадратних метара за два удаљена стола онда је заиста глупо инсистирати да се маске носе. Али, ако 10 људи седи у једној канцеларији сто до стола онда маске морају да се носе. То је од случаја до случаја. Ни закон ни уредба ни мера не може да предвиди све могуће ситуације“, напомиње Тамара Стојчевић.

Ношење маски на отвореном није обавезно, осим ако се на неком месту налази већи број људи, а нема довољно простора за безбедно растојање међу њима.

Казне и до 300.000 динара

Казна за непоштовање мера за физичка лица биће 5.000 динара, а за правна од 50.000 до 300.000, у зависности од тога који је прекршај у питању. Пошто се ради о прекршајном налогу, казна ће моћи да се измири плаћањем половине износа у року од осам дана. Ипак, ако се утврди да се мере не поштују с намером да се зараза прошири, онда је то кривично дело.

© Sputnik / Александар МилачићКазне за кршење мере личне заштите су од 5.000 до 300.000 динара
Хитне измене Закона: Појачана контрола ношења маски и држања дистанце – казне и до 300.000 динара - Sputnik Србија
Казне за кршење мере личне заштите су од 5.000 до 300.000 динара

На питање да ли ће више прекршајних налога бити написано ономе ко крши више прописаних мера истовремено, Тамара Стојчевић одговара:

„Да сте ви некоме близу и да не носите маску то никада неће бити две прекршајне казне. Теже кривично или прекршајно дело у себе упије оно лакше. У овом примеру, неношење маске било би теже, а физичка дистанца лакше, тако да бисте само добили казну од 5.000 динара. Неће вас двапут казнити“.

Нови Закон у припреми

Хитне измене Закона биће примењиване све до усвајања новог Закона, који је у припреми. Нови Закон биће донет према прописима СЗО који тек треба да буду измењени у складу са искуствима са пандемијом вируса корона.

„Последњи општи правилник СЗО који све државе примењују је из 2005. године. Нажалост, он није примењив у условима ове заразне болести. Када се буду радиле измене, а, по нашем сазнању, оне се припремају, онда ћемо и ми прилагођавати наш Закон и пренети наша искуства из осмомесечне борбе са ковидом“, предочава Тамара Стојчевић.

Она је апеловала на све грађане да носе маске, перу руке и држе физичку дистанцу, јер је то „једини начин да се боримо против ковида“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала