Повратак великог закључавања: Шта тек чека Европу кад је и Белорусија затворила границе

© AP Photo / Richard VogelЗатворена школа током пандемије
Затворена школа током пандемије - Sputnik Србија
Пратите нас
Број заражених вирусом корона у Европи премашио је 10 милиона, пошто се број нових случајева удвостручио за пет недеља. Многе европске земље поново су увеле карантин или нека друге ограничења у циљу спречавања ширења заразе, а по први пут је и Белорусија затворила своје границе.

 „Од 1. новембра Република Белорусија суспендује улазак у земљу за стране држављане и особе без држављанства на граничним прелазима у друмском, железничком и воденом саобраћају, у циљу спречавања ширења инфекције изазване ковидом 19, наводи се у саопштењу државне комисије.

Рестрикције се не односе на руске држављане који транзитирају преко Белорусије на путу ка Русији.

Драстичне мере у Немачкој – много тога под кључем

Због великог пораста броја заражених вирусом корона, Немачка од данас уводи драстичне мере којима влада жели да сузбије ширење епидемије. Затварају се барови, ресторани, културне и спортске установе, док ће школе и вртићи остати отворени.

Заједнички боравак на јавним местима дозвољаваће се само члановима једног домаћинства или заједно са још једним домаћинством и то највише до десет особа.

Забрањен је групни аматерски спорт, а професионална спортска такмичења ће се одржавати без публике, што се односи и на Бундеслигу.

Мере ће бити на снази до краја новембра, а ова одлука којом се прилично ограничава свакодневни живот, изазвала је бурну реакцију грађана.

Канцеларка Ангела Меркел је рекла да је влада свесна да од људи тражи много, али да мора да се делује сада.

Карантин на француски начин

Према новим мерама карантина до 1. децембра нико неће моћи да уђе у Француску из земаља које нису чланице Европске уније, осим у случају посебних околности, а границе између Француске и других држава ЕУ остаће отворене.

Грађани Француске моћи ће да изађу из својих кућа само у набавку основних животних намирница, до лекара и на једночасовни тренинг у току једног дана.

Старосна граница за обавезно ношење заштитне маске је спуштена, па сада чак и деца стара шест година морају да носе заштитне маске током наставе.

Рад од куће је обавезан целе недеље, осим када је то технички немогуће, а свако ко излази из куће мораће да има са собом документ којим се оправдава његов излазак, а провере ће вршити полиција.

Школе ће, за разлику од претходног карантина на пролеће, остати отворене, али ће универзитети бити затворени. 

Француска, гужва у саобраћају - Sputnik Србија
Колона возила од 700 километара: Французи похрлили у продавнице и ван града пред закључавање /видео/

Кафићи и ресторани ће, такође, бити затворени, као и продавнице, осим сервиса за поправку аутомобила, супермаркета, перионица, оптичарских и фармацеутских радњи.

Јавне службе и даље ће функционисати, а остаће отворени и верски објекти, али су прославе, попут венчања, ограничене на мале групе.

Хотели ће бити отворени, али ће њихов капацитет бити ограничен на путовања из професионалних разлога.

Делимично затварање у Белгији

У Белгији ће бити уведено делимично затварање након најжешћег таласа нових ковид случајева у Европи, чак 1.600 на 100 хиљада становника. Нови сет рестриктивних мера уведен је прошле недеље и биће на снази месец дана, саопштено је из белгијске владе.

Све продавнице које нису неопходне су затворене, као и фризерски и козметички салони и друге услужне делатности који захтевају физички контакт.

Рад на даљину је обавезан, а контакти ограничени само на једну особу у затвореном простору односно четири особе на отвореном.

Јесењи школски распуст продужен је до 15. новембра.

Спољне границе земље остају отворене, али је грађанима препоручено да не путују без преке потребе.

Белгија је током октобра донеле одлуку о затварању кафића, ресторана, културних и спортских објеката. Обавезно је ношење маски на отвореном и на снази је полицијски час у целој земљи.

Нове мере у Грчкој од сутра

И у Грчкој се затварају ресторани, барови, кафићи, биоскопи и теретане у готово свим деловима земље, укључујући и престоницу Атину.

Премијер Киријакос Мицотакис обелоданио да нове мере ступају на снагу сутра и да ће бити на снази до краја месеца новембра.

Аустрија: Полицијски час од 20 до 6 часова

Аустријска влада одлучила је да по други пут у овој години, због драматичне епидемиолошке ситуације, од 3. новембра, спроведе „закључавање“, уз полицијски час од 20 сати увече до шест сати ујутро.

Аустријски канцелар Себастијан Курц рекао је да је влада разговарала са социјалним партнерима, председником државе, председницима покрајинама и парламентарним странкама.

Курц је саопштио да се од уторка до краја новембра спроводи друго „закључавање“ Аустрије, што значи да неће бити могуће одржати манифестације, како културне, спортске или забавне, неће радити хотели, изузев за службене путнике, а мораће да се затвори угоститељство, уз изузетак доставе.

Поред тога, договорено је да се продужи скраћено радно време, као и молба да се ради од куће тамо где је могуће.

Што се школа тиче основне школе и обданишта остају отворена, док ће старији ђаци и студенти да се врате учењу на даљину, рекао је Курц.

Оштрије мере на видику

Шпанија је увела ванредно стање због епидемије и на снази је полицијски час од 23 до 6 ујутру. Ванредно стање је на снази и у Словачкој.

Са рекордним 24.991 оболелим, Италија је жестоко погођена другим таласом епидемије и влада разматра сет нових мера које ће бити уведене. У појединим италијанским градовима већ је на снази полицијски час. 

И британски премијер Борис Џонсон разматра да ли да се током ове недеље поново уведу рестрикције које би подразумевале обуставу готово свих активности осим продавница са животним намирницама, апотека и образовних институција.

Србија и регион данима бележе црне  рекорде

У Србији и земљама у окружењу данима се бележе неславни рекорди у броју новооболелих и преминулих услед заразе вирусом корона упркос мерама које су уведене са циљем спречавања ширења заразе. У региону, засад, није уведен карантин, а мере коју су на снази, углавном се односе на ограничен рад кафића, ресторана, барова, продавница, биоскопа и позоришта, ограничен је и број људи на окупљањима, ношење заштитних маски у затвореном простору је обавезно, као и одржавање физичке дистанце од најмање 1,5 метара…

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала