Русија мења украјинске моторе на ракети „Сојуз-5“

© REUTERS / IVAN VAGNER/RUSSIAN SPACE AGENCYСвемирски брод "Сојуз МС-17" са посадом пре спајања са модулом "Расвет" на Међународној свемирској станици
Свемирски брод Сојуз МС-17 са посадом пре спајања са модулом Расвет на Међународној свемирској станици - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија ће 2022. године завршити израду нових мотора РД-182 и РД-120МС за руске и стране ракете, известио је портал „Главкосмос“, (део корпорације „Роскосмос“). Мотор РД-182 је намењен за прве фазе ракете, а РД-120МС за коначне. Развој нових мотора започет је прошле године.

Прототип мотора је РД-120 произведен у НПО „Енергомаш“, коришћен у другој фази ракете „Зенит“, који се производио 30 година у Украјини.

Дмитриј Рогозин, генерални директор „Роскосмоса“ је у мају 2019. године објавио да је неколико земаља заинтересовано за набавку РД-120. Русија тренутно извози РД-180 и РД-181 за америчке ракете „Атлас“ и „Антарес“.
Свемирски брод Сојуз - Sputnik Србија
НАСА не одустаје од куповине места на свемирском броду „Сојуз“

Русија од 2016. године развија нову руску ракету средње класе „Сојуз-5“ („Иртиш“) која ће заменити „Зенит“, произведен у Украјини. У првој фази планирано је да се уместо украјинског РД-120 користи мотор РД-171МВ, модернизован мотор из прве фазе ракете „Зенит“, а на другој етапи - два РД-0124МС, модернизовани мотори из треће фазе ракете „Сојуз-2.1б“.

У септембру је објављено да ће прва ракета „Сојуз-5“ бити произведена средином следеће године. Први пробни летови су планирани за 2023. годину. У првом лансирању, ракета „Сојуз-5“ требало би да лети са блоком ДМ и макетом космичке летелице.

© SputnikРакета-носач „Сојуз-5“ и „Сојуз-5 лајт“
Русија мења украјинске моторе на ракети „Сојуз-5“ - Sputnik Србија
Ракета-носач „Сојуз-5“ и „Сојуз-5 лајт“

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала