Сарадњом до јачег региона: Вучић, Рама и Заев на форуму, Ђукановић отказао у последњем тренутку

Пратите насTelegramOdyssey
Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да регион може бити значајан фактор само уз сарадњу, јер само заједнички могу да се превазиђу сви изазови, укључујући и актуелну пандемију.

 

Вучић је, у говору на панелу у оквиру 5. Регионалног форума младих лидера на тему "Повезивање у време пандемије: претње и могућности", који се одржава онлајн, указао да је је очигледно да су све наше земље сувише мале и да само кроз сарадњу и повезивање могу постизати значајније резултате у привреди и изградњи будућности.

Он је, наводећи да то није важно само у области економије, указао да је неопходно сарађивати и у другим областима, као што је здравство.

С тим у вези подсетио је да је на последњем састанку „малог Шенгена“ постигнут договор о здравственој сарадњи у борби против Ковид-а 19.

Вучић је изразио наду да ће пре Самита ЕУ и Западног Балкана у Софији бити постигнут споразум око здравствене сарадње.

"Тај споразум би омогућио грађанима Србије, Албаније и Северне Македоније да путују без ПЦР теста, верујући једни здравственим властима наших земаља. Такође то подразумева и помоћ једни другима, између осталог, могућност да грађани Северне Македоније и Албаније користе наше болнице за лечење. То све би нас учинило много снажнијим у овој борби", објаснио је он.

Вучић је казао да та сарадња подразумева и размену медицинске опреме, и свега другог што је потребно у борби против Ковид 19 и заустављања ширења вируса.

Према његовим речима то је иницијатива која мења регион.

Указао је да повезивање, односно „мали Шенген“ предвиђа и подстицање предузетништва у региону, помоћ у започињању бизниса, што је добро за младе.

Треба да сарађујемо и у области образовања, а већ постоји сарадња у развоју инфраструктуре и трговини, додао је он.

„Све је то добро за младе који могу да планирају бољу будућност, и буду део ове велике иницијативе“, рекао је Вучић.

„Ако не сарађујемо онда смо премали да делујемо као фактор у региону. Ако сарађујемо онда смо много снажнији и можемо бити важан фактор и занимљиви за инвеститоре“, додао је он.

Онлајн панел на којем говоре политички лидери региона, а који се одржава у оквиру Регионалног форума младих лидера на тему "Повезивање у време пандемије: претње и могућност", почео је данас око 10 часова.

На њему учествују председник Србије Александар Вучић, премијери Северне Македоније и Албаније, Зоран Заев и Еди Рама, док је председник Црне Горе Мило Ðукановић, који је између осталих такође био најаваљен, у последњем тренутку отказао учешће.

Пети Регионални форум младих лидера почео је у суботу, 31. октобра, у Новом Саду, а завршава се данас.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала