Вучић званично пренео новим министрима: Не прихватамо став Приштине

© Фото : Лола ЂорђевићПредседник Александар Вучић на састанку у Влади Србије
Председник Александар Вучић на састанку у Влади Србије - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Александар Вучић изјавио је да је чланове Владе Србије на данашњој седници упознао са током дијалога са Приштином и да им је указао да Србија не може да прихвати став Приштине да ће Заједницу српских општина формирати после признања независности, јер је ЗСО безусловна обавеза предвиђена Бриселским споразумом.

Вучић је на конференцији за новинаре после седнице владе којој је присуствовао рекао да је члановима владе указао на чињеницу да Србија не може да прихвати да представници привремених приштинских институција не испуни своје обавезе из претходно потписаних споразума, већ да говоре да је важно да Београд призна независност Косова, а да ће они онда формирати Заједницу српских општина.

"Они су се обавезали на стварање ЗСО не под условом било каквог признања, већ под условом да се испуне ствари око регионалне полиције, партиципације на изборима, све што је писало у Бриселском споразуму, и не могу да измишљају нове споразуме који не постоје", рекао је Вучић.

Каже да то Београд доводи у не лаку ситуацију, јер то говори да Албанци суштински не желе компромисно решење и да једино о чему причају јесте такозвано међусобно признаје, односно да Србија призна независно Косово.

"Нама није у највећем нациоанлном интересу да будемо признати од стране Приштине пошто смо ми земља чланица УН тако да прича о међусобном признању јесте прилично бесмислена, а они је понављају као папагаји", рекао је Вучић.

Он је навео да је на седници било речи и о пројектима којима Београд може да помогне Србима на КиМ, наводећи да је отворена лабораторија за узимање ПЦР тестова у Косовској Митровици.

Како каже, говорило се о пројектима проширења капацитета и изградњи нових пројекта у здравственом сектору у Косовској Митровици и Грачаници.

"Верујем да ћемо за то имати снаге у наредних годину, годину и по дана, без озбира на економске проблеме изазване ковудом19", рекао је Вучић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала