Ако су овде изабрали место за крвави пир и ударили, нико није безбедан — сведочење Српкиње из Беча

© AFP 2023 / ALEX HALADAБеч, напад
Беч, напад - Sputnik Србија
Пратите нас
Ако се ово дешава у Бечу који важи за мултикултурно средиште Европе, а он то заиста јесте, онда више нико нигде није безбедан. Ако је порука да сви треба да се плашимо, да останемо у кућама, да прекинемо сваки облик нормалног живота, бојим се да није то решење.

Ово за Спутњик каже професорка Филозофског факултета Данијела Стефановић која тренутно ради у Бечу, у Институту за Египтологију. Каже да још увек не може да схвати шта се догодило.

Полиција у Бечу - Sputnik Србија
Јутро после напада: Расте број жртава у Бечу, убијени нападач симпатизер Исламске државе

"Терористи су очигледно изабрали тренутак када је највише људи на улици, поред тога што је било лепо време, најављено је затварање због новог таласа короне. Улице су синоћ биле пуне људи, углавном се седело испред локала, јер данас почињу рестрикције, па су људи користили прилику да се виде са пријатељима, то је и време када су завршили са послом, било је јако пуно људи напољу", прича нам Стефановићева.

Она додаје да су прве информације о терористичком нападу у Бечу биле веома конфузне, а да су неке ствари и даље неразјашњене.

"Прво се веровало да је реч о нападу на синагогу, што је у старту било нелогично, будући да је храм затворен. Онда се испоставило да су пуцали насумично, да је било напада на неколико локација, међутим, колико видим јутрос у вестима, чак ни то није у потпуности извесно", каже Стефановићева.

© Фото : Спутњику уступила Данијела Стефановић"Не би могла да кажем да се плашим, јер ово су ситуације где не можете да предвидите шта ће и када да се деси, нити можете да се заштитите", каже Стефановићева.
Ако су овде изабрали место за крвави пир и ударили, нико није безбедан — сведочење Српкиње из Беча - Sputnik Србија
"Не би могла да кажем да се плашим, јер ово су ситуације где не можете да предвидите шта ће и када да се деси, нити можете да се заштитите", каже Стефановићева.

Она је, како каже, на срећу, синоћ остала код куће. Згрожена стравичним сценама, пратила је упутства полиције која је, каже, прилично брзо реаговала.

"Полиција се брзо огласила и на твитеру, како би грађани могли да слушају препоруке, пре свега да се склоне из центра. Већ ноћас је објављено и да деца данас не иду у школу, али школе нису затворене, ако родитељи немају где да оставе децу, могу да их доведу".

Стефановићева додаје да у Бечу већ неко време важи препорука да се ради од куће, а власти су саопштиле да то правило важи посебно данас.

"Колико видим, фреквенција људи је јутрос нешто мања него иначе. Ноћас су биле у прекиду саобраћајне комуникације са центром, из метроа није могло да се изађе на централним станицама у првом округу, али од јутрос је саобраћај нормализован, комуникација са центром постоји. Преносим вам оно што могу да видим са прозора", каже Данијела Стефановић за Спутњик.

Беч - Sputnik Србија
Иза напада у Бечу стоји Албанац пореклом из Северне Македоније

Она додаје да данас сигурно неће излазити, али само зато што слуша препоруке власти.

"Не би могла да кажем да се плашим, јер ово су ситуације где не можете да предвидите шта ће и када да се деси, нити можете да се заштитите. Ако је порука да сви треба да се плашимо, да останемо у кућама, да прекинемо сваки облик нормалног живота, бојим се да није ни то решење".

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала