Дачић: Боље би било да се настави политика какву је водио Трамп

© Tanjug / RADE PRELICПредседник Скупштине Србије Ивица Дачић
Председник Скупштине Србије Ивица Дачић - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Скупштине Србије Ивица Дачић оценио је вечерас да би за Србију било боље да се после данашњих председничких избора у САД настави политика какву је водио актуелни председник Доналд Трамп.

Он је рекао да ко год победи на председничким изборима треба да му се честита и да није на нама да се мешамо у унутрашње ствари других земаља, јер то могу само велике силе, преноси Танјуг.

Како је рекао, важно је да избори протекну у мирној атмосфери јер немири у САД могу да се прелију на цео свет.

Према Дачићевим речима, политика Трампове администрације другачија је у односу на администрацију демократа који питање Косова сматрају завршеним питањем, због чега Албанци имају велика очекивања и надају се Бајденовој победи.

„САД није земља која лако мења спољну и државну политику, али постоје нијансе о томе да Трампова администрација дозвољава могућност компромиса. Демократска администрација од Била Клинтона то питање сматра решеним. Те нијансе су довољне да у свему видимо бољу или лошију опцију за нас. Шта год да буде снаћићемо се ми“, рекао је Дачић.

Ипак, додаје, ако Бајден и победи, то неће бити ништа ново, јер су и он и председник Александар Вучић већ имали сусрете с њим.

„Ако победи Бајден, питање је шта би он волео да се од свега овога (споразума) реализује. Када се ради о Албанцима, они свакако не би волели да Газиводе буду у споразуму“, оценио је Дачић.

Дачић је подсетио да је Бајден током 90-их заговарао бомбардовање Србије, али да је променио реторику када је постао потпредседник Барака Обаме.

„Нећу да кажем да смо са Бајденом имали проблеме, али ми смо тада имали тзв. политику на два колосека. Биће потребно много напора, али не мислим да ће доћи до погоршања односа са САД“, сматра Дачић.

Када се ради о Србима у САД, Дачић је рекао да можда пола милиона има право гласа и да је добро што се први пут институционализују као заједница.

„И тај неки који лобира, мора нешто лепо да каже“, рекао је Дачић и додао да у САД има више Срба него Албанаца.

Америчке председничке изборе можете пратити у нашем блогу уживо

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала