Еулекс: Тачи нас није консултовао, његов амандман треба одбити

© AP Photo / Visar KryeziuЕулекс полиција на Косову
Еулекс полиција на Косову - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Шеф Мисије Еулекс Ларс Гунар Вигемарк поднео је Специјалном суду за злочине ОВК коментар о мандату тог суда, у вези са амандманом који је у вези са његовим радом поднео председник Косова Хашим Тачи, преноси Газета Експрес.

У објављеном документу, шеф Еулекса наводи да се косовски председник Хашим Тачи није саветовао нити састао са њима пре него што је предложио амандман на Закон о специјалном суду, који је поднео Скупштини Косова за измене које би "омогућиле продужетак мандата Специјализованим већима и Специјализованом тужилаштву са седиштем у Хагу".

Сходно томе, такав предлог у мисији Еулекс сматра се неприхватљивим.

Мисија владавине права на Косову Еулекс подсетила је Хашима Тачија на 2014. годину, када су председник Косова и високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност потписали и разменили писма за мандат Еулекса и успостављање и функционисање Специјалног суда, наводи Газета Експрес.

Законом већ регулисано

Како тај лист наводи у документу се помиње, да је у априлу те године, Скупштина Косова гласала за размену писама као међународног споразума између Косова и ЕУ, док 3. августа, годину дана касније, Устав није измењен у скупштини додавањем новог члана о Специјализованим већима и Специјалном тужилаштву.

Шеф мисије Еулекс у коментарима које је упутио Специјалном суду након предлога председника Тачија, каже да је кроз тај споразум законом регулисано оно што је предложио први човек Косова.

Он предлаже Уставном суду да види да ли је овај предлог председника у супротности са Уставом Косова, тачније са правима и слободама загарантованим у члану 2.

Из Еулекса кажу да Тачи, упркос својој законској обавези, ни у једном тренутку није консултовао шефа Еулекса, пре него што је амандман предложио председнику Скупштине Косова, и додају да председник такође никада није консултовао шефа мисије владавине права о питањима измене и допуне амандмана.

Шеф Еулекса каже да је Устав Косова највиши правни акт на Косову и да обавезе утврђене према размени писама из 2014. године треба примењивати у скалду са уставом.

Истог дана када је шеф Еулекса Специјалном суду доставио коментаре на предлог косовског председника, коментаре на то питање послао је и шеф спољне политике и безбедности ЕУ Ђузеп Борељ, наводи Газета Експрес.

Борељ такође помиње размену писама, где су се стране сагласиле да ће се свака додатна акција или залагање за олакшавање рада Еулекса, укључујући консултације о процесу промене закона, обављати у координацији и у складу са законом и Уставом Косова.

Тачијев захтев неприхватљив

Брисел прецизира да се упркос томе није догодило никакво саветовање или састанак са шефом мисије Еулекса на Косову пре него што је председник предложио амандман председнику скупштине.

Из тог разлога, Борељ каже да је Тачијев захтев неприхватљив.

Затражио је од вец́а Уставног суда да размотри предлог с обзиром на важност одржавања Специјализованих вец́а и Специјалног тужилаштва као непристрасног суда успостављеног законом.

Ови коментари Брисела и Еулекса достављени су Специјалном суду након предлога председника Тачија који је затражио измену члана амандмана који наводи да ће мандат Специјалног суда трајати пет година.

Према Тачијевом предлогу, мандат Специјализованих вец́а и канцеларије Специјалног тужилаштва „трајаће све док Савет Европске уније, уз консултације са Владом Републике Косово, не саопшти крај мандата“.

Председница косовске скупштине Вјоса Османи послала је писмо председници Специјализованих већа Екатерини Трендафиловој и Специјалном тужилаштву са седиштем у Хагу у коме је затражила прелиминарну процену о томе да ли предложене измене не умањују права и слободе утврђене у поглављу устава о основним правима и слободама.

Према члану 144 Устава, уставни амандмани се одобравају са двотрећинском већином гласова посланика у Скупштини Косова.

Гласање се врши након што се председник Скупштине обрати Уставном суду да унапред оцени предложене промене, наводи Газета Експрес.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала