Иза напада у Бечу стоји Албанац пореклом из Северне Македоније

© AFP 2023 / HANS PUNZБеч
Беч - Sputnik Србија
Пратите нас
Мушкарац који је синоћ извео терористичке нападе у Бечу је 20-годишњак, пореклом из Северне Македоније, који има и држављанство Аустрије, потврдио је министар унутрашњих послова Аустрије.

Нехамер је рекао да је нападач, којег је убила полиција, био стар 20 година, да је македонског порекла и да је био осуђен за терористичко удруживање.

Он је, агенцији АПА, рекао да је терориста имао аустријско и северно-македонско држављанство.

Министар је навео и име убијеног теористе, који се зове Кујтим Фејулаи, и који је 25. априла прошле године осуђен на 22 месеци затвора због покушаја путовања у Сирију ради прикључења Исламској држави.

Пуштен је из затвора, превремено, условно 5. децембра прошле године јер је, на основу старости потпадао под блаже законодавство предвиђено за младе преступнике.

Пре званичне објаве идентитета нападача главни и одговорни уредник бечког магазина "Фалтер" Флориан Кленк објавио је да се ради о младом Бечлији албанског порекла из Северне Македоније.

"Он се зове Куртин С, рођен је 2000. године у Бечу, где је и одрастао. Албанског је порекла, а његови родитељи су из Северне Македоније и немају никакве везе са исламизмом", написао је овај познати аустријски истраживачки новинар на Твитеру.

Он је навео да је младић, који је усмртио четири особе, а којег је полиција убила, био познат Служби за борбу против тероризма (БВТ), зато што био један од 90 аустријских исламиста који су покушали да отпутују у Сирију.

​У јулу, тврди Кленк, он је спречен у покушају одласка на ратише у Сирију, пренео је Танјуг.

"Међутим, власти нису веровале да би он могао планирати терористички напад", додао је он.

Ухапшене две особе због везе са нападом?

Две особе ухапшене су у аустријском граду Санкт Пелтен због сумње да су повезане са нападима у центру Беча, у којима су убијене четири особе, а 17 је повређено.

Како преноси аустријски Курир, специјалне полицијске јединице претражиле су неколико адреса.

Рација је извршена у 4.30 ујутру.

У нападима у центру Беча, који су се догодили синоћ после 20 сати убијене у четири особе, а најмање 17 је повређено.

Убијен је и нападач, 20-годишњи мушкарац албанског порекла и са држављанством Аустрије и Северне Македоније.

Прочитајте још: 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала