Како је распад СССР утицао на америчку елиту

© PixabayСАД Русија - илустрација
САД Русија - илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Распад СССР 1991. године негативно се одразио на професионализам америчких елита у погледу знања о Русији што је на крају довело до искривљивања слике о земљи како за политичаре, тако и за становнике САД, рекао је директор Фонда „Френклин Рузвелт“ за проучавање историје САД Јуриј Рогуљов, преноси „Лента“.

 

„Након што се распао Совјетски Савез, вишеструко се смањио број катедри, специјализација, центара за проучавање наше земље. С тим у вези смањио се и број људи који се за то специјализују“, појаснио је експерт.

Према његовим речима, у совјетско време на Западу је постојала засебна дисциплина – совјетологија. Међутим, стручњаци су одувек били скептични према њој.

Ескперт руског Савета за међународне послове Алексеј Наумов каже да су стручњаци за Совјетски Савез чак анализирали распоред чланова Политбироа током парада, покушавајући да схвате дешавања у СССР.

„Они су пратили да ли је 'први секретар' написано великим или малим словом, анализирали су саопштења комунистичких партија земаља чланица Варшавског пакта“, подсећа руски стручњак.

Наумов примећује да се данас слично догађа када у области експертизе о Северној Кореји.

Рогуљов додаје да су у САД Русију отписали као велику силу и одлучили су да она више никад неће вратити тај статус. Стручњак истиче да данас руски језик учи мали број људи, на пример, професионални историчари који се баве историјом Русије.

Такође, како каже, америчко руководство се никада није истицало добрим познавањем Русије, „а времена када су на пример бирали амбасадора САД у Русији са одговарајућим карактеристикама – да познаје језик и слично – давно су прошла“.

„Данас ћете у целој амбасади тешко наћи особу која зна руски језик. Да не говоримо о високом руководству – они уопште не морају да знају иједан страни језик. Неки од њих имају потешкоће и с матерњим“, закључује руски стручњак.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала