Шеф руске службе открива: Америка покушала да изазове раскол у односима Кине и Русије

© Sputnik / Иља Питалев / Уђи у базу фотографијаСергеј Наришкин
Сергеј Наришкин - Sputnik Србија
Пратите нас
Спољнообавештајна служба Русије (СВР) забележила је покушај америчких власти да омету сарадњу Русије и Кине, изјавио је њен директор Сергеј Наришкин у интервјуу за Спутњик.
„Бележимо на који начин неки представници америчких власти, Стејт департмента разговарају са својим партнерима, које тезе провокативно постављају како би унеле раскол у наше партнерство“, рекао је Наришкин.

Шеф Спољнообавештајне склужбе је додао да је на Западу погоршана социјално-политичка криза. Због тога, по мишљењу Наришкина, западне државе покушавају да унесу раскол у раду таквих интегративних организација, као што су Евроазијски економски савез, Шангајска организација за сарадњу и ОДКБ.

„Тренутни ток развоја међународне ситуације потврђује правилност закључка да се западноцентрични светски поредак урушава и да га замењује мултиполарност“, рекао је он.

Према речима Наришкина, кризне појаве су приметне како у целој ЕУ и у одређеним државама ЕУ.

„Одређене државе су у пуној мери разумеле шта је то међународни тероризам, али тај проблем у тим државама у многоме је повезан са неправилном, непромишљеном миграционом политиком. Чини се да би Американци и Европљани требали прво да среде ствари у својим кућама. Али не, они и даље покушавају да посеју хаос у другим регионима света“, нагласио је директор службе.

Запад, према речима директора СВР, посебно плаше интеграциони процеси у Евроазији. Тамо, како је приметио Наришкин, постоје „праве суверене и независне државе“ и организације „које се развијају у позитивном смеру“ – Евроазијски економски савез, ШОС и ОДКБ које су део глобалне архитектуре безбедности.

„И наравно, они покушавају да створе раскол у делатности ових интеграционих савеза и покушавају да наруше ток процеса у тим државама које су нам блиске, које заједно са нама чине основу ових савеза, организација о којима сам говорио“, закључио је саговорник Спутњика.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала