Пустињски Менхетн: Како је изграђен древни град облакодера од блата

© AP Photo / Mohammed al-QadhiШибам
Шибам - Sputnik Србија
Пратите нас
Јеменски град Шибам је најстарија метропола у свету која је користила вертикалну конструкцију. У срцу јеменске долине Хадрамаута, древни облакодери од блата се издижу изнад пустиње представљајући светионик прилагодљивости на најопаснија окружења. Британска истражитељка Фреја Стар је 1930-их година овај град од блата назвала Менхетн пустиње.

На рубу пустог пространства пустиње познате под називом Празна четврт (Руб ел Хали), град Шибам из XVI века остаје најстарија метропола која је користила вертикалну конструкцију, пише Национална географија.

Сваки аспект структуре Шибама је био стратешки. Смештен на каменом гребену и окружен великом поплављеном долином, налази се на узвишеном положају који га штити од поплава, али и одржава близину примарног извора воде и пољопривреде. Град је изграђен на правоугаоној мрежи иза зида тврђаве, који је штитио становнике од противничких племена и понудио висок видиковац с којег би видели непријатеља како се приближава.

Солитери од блата и опеке који се протежу на седам спратова, а направљени су од плодног земљишта које окружује град. Од мешавине воде, сена и земљишта су обликоване цигле и остављане да се испеку на сунцу данима. Станови нису имали прозоре, а под је коришћен за стоку и складиштење житарица, док су највиши нивои служили као спратови за дружење.

Везивни мостови и врата између зграда су обезбеђивала брз бег, што је још једна од импресивних одбрамбених техника у граду.

Оваквој структури су стално претили ветар, киша и ерозија, па је стално одржавање било неопходно. Тропски циклон је 2008. године потопио Шибам, оштетио неколико структура и претио да сруши земљане куле.

Стари део Шибама је 1982. године уврштен на Унескову листу светске баштине.

Због грађанског рата у Јемену и потенцијалног оружаног сукоба, Шибам је пре две године додат на листу Светске баштине.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала