Стејт Департмент: Стране силе се не мешају у изборе у САД

© AP Photo / Charles DharapakЗграда Стејт департментa
Зграда Стејт департментa - Sputnik Србија
Пратите нас
Вршилац дужности сектора Дејт Департмента за унутрашњу безбедност Чад Волф рекао је данас да нема доказа да је спољни фактор компромитовао изборе у Сједињеним Америчким Државама који су у току.

Порука је стигла непосредно уочи почетка гласања, чиме је отклоњена забринутост да ће се у изборе умешати стране службе.

"Нема индикација да је спољни фактор учествовао на било који начин у изборном процесу, нити да је могао да манипулише гласовима на било који начин", рекао је Волф, а пренео Ројтерс.

Више од 90 милиона Американаца је већ гласало поштом, а данас се очекује прилив још неколико милиона гласова овим путем.

Забринутост да би стране силе могле да одреде исход председничких избора се јавила још 2016. године, када су наводно руски хакери на десетине хиљада гласова намењених Хилари Клинтон усмерили ка Доналду Трампу, додаје Ројтерс.

Иако су америчка влада и приватне сајбер-безедносне компаније недавно упозориле да би Русија, Кина и Иран могли да се умешају у изборе, овог пута се не назире ни изблиза сличан сценарио као 2016. године, закључује Ројтерс.

© SputnikВиџет за америчке изборе за инжект
Стејт Департмент: Стране силе се не мешају у изборе у САД - Sputnik Србија
Виџет за америчке изборе за инжект

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала