„Сви су мета екстремиста, Европа је буре барута“

© REUTERS / LISI NIESNERРабин крај синагоге у Бечу након напада
Рабин крај синагоге у Бечу након напада - Sputnik Србија
Пратите нас
Док аустријска полиција истражује нападе изведене у понедељак у главном граду те земље, у којима су убијене четири особе, а 17 их је рањено, остаје нејасно да ли су терористи циљали одређена места или људе.

Према речима главног рабина Москве Пинхаса Голдшмита, који је и председник Конференције европских рабина, спречавање екстремизма је кључно у осујећивању сличних напада у будућности.

Спутњик: Напади у Бечу започели су у малој споредној улици недалеко од синагоге Штатемпел. Да ли је неко из јеврејске заједнице погођен? Да ли су сви сада на сигурном? Постоји ли могућност да је синагога била мета терориста?

Пинхас Голдшмит: Из бечке јеврејске заједнице су нас обавестили да су чланови јеврејске заједнице на сигурном и да нико није повређен током овог напада. Упућујемо саучешће и молитве за жртве и повређене у овом нападу. Још увек не знамо да ли је на мети напада била синагога или не.

Спутњик: Као председник Конференције европских рабина, ове године председавали сте панел дискусијом на високом нивоу на маргинама Минхенске безбедносне конференције, посвећене борби против злочина из мржње. То је догађај који се одржава сваке године; шта треба учинити да се у будућности спрече такви напади на синагоге и јеврејске културне центре?

Пинхас Голдшмит: Нису то само напади на синагоге и јеврејске заједнице; као што смо видели у Ници и Лиону и на другим местима - сви су мета, било да су хришћанини, Јевреји или атеисти. Данас, нажалост, екстремизам напада било кога. И муслимане нападају, као и друге. Дакле, проблем данас представља екстремизам - и десничарски и религијски, исламски екстремизам. И оба дела овог екстремизма су изузетно опасна за Европу данас, која је попут бурета барута, које чека да га запали онај ко жели да створи хаос у Европи. Дакле, морамо наћи начине да надгледамо и зауставимо оне који подстичу екстремизам. Било да је то у богомољама или на интернету - те људе треба зауставити на сваки начин. 

Полицијски службеници у стању приправности након размене ватре у пуцњави Бечу - Sputnik Србија
Драматични снимци напада у близини синагоге у Бечу /видео/

Спутњик: Споменули сте екстремизам на интернету, а рад са компанијама, у чијем су власништву друштвене мреже, у борби против говора мржње такође је био на дневном реду ваше панел дискусије у Минхену у фебруару. Да ли се од тада нешто променило у начину на који Фејсбук и Твитер приступају говору мржње?

Пинхас Голдшмит: Друштвене мреже одговорне су за радикализацију многих који иначе не би били радикализовани, узели пушке и пиштоље и убили друге људе. То можете видети у нападу пре више од годину дана на синагогу у Питсбургу и на џамију на Новом Зеланду, о чему је уживо извештавано на друштвеним мрежама. Дакле, верујемо да је ово велики проблем што друштвене мреже дају простора овим екстремним гласовима. Покренули смо кампању и са друштвеним мрежама, посебно Фејсбуком, у вези са порицањем холокауста и срећни смо што видимо да је Фејсбук одлучио да промени своју политику. Али оно што су учинили није довољно. Мора се урадити још много тога.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала