Зашто је баш Беч био мета напада исламских терориста

© AFP 2023 / HANS PUNZБеч
Беч - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Беч је био једна од омиљених дестинација за бројне мигранте с подручја Блиског истока и Африке. Аустрија је војно неутрална од Другог светског рата, па се не може рећи да је била војно активна у муслиманском свету, за разлику од Француске која је војно присутна у многим деловима света, тако да су културолошке разлике те које су навеле на тероризам.

Доцент др Слободан Анђелковић са Факултета за међународну политику и безбедност у Београду одговорио је тако за Спутњик на питање зашто је баш Беч био мета синоћњих терористичких напада у којима су убијени два мушкарца и две жене и у којима је повређено 17 људи.

Беч као мета тероризма

Он је истакао да је Беч специфичан град, западноевропска метропола најближа Балкану која је за време експанзије Исламске државе у Сирији, када је велики број бораца био регрутован са Балкана, служила као чвориште и логистички центар и има велику муслиманску популацију.

Анђелковић је указао на то да се терористички напади догађају тамо где постоје оперативне способности за то и да терористи тим путем шаљу морбидне поруке својим непријатељима.

„Напад је почео у близини синагоге, што ће упутити на њиховог противника, а то су Јевреји. Они би најрадије направили терористички напад у Израелу, али не могу, јер је тамошњи систем безбедности на толико високом нивоу да немају оперативних способности да изврше терористички напад. Због тога су га извели у једној метрополи у којој је стално присутан велики број туриста, тако да ће тај терористички напад наићи на значајну медијску подршку“, предочава Анђелковић.

С обзиром да је Беч велики туристички центар, Анђелковић напомиње да није случајно што су се напади догодили баш у овом периоду, када је корона паралисала туризам, јер су тако додатно погодили и ослабили државу.

© REUTERS / LISI NIESNERНапад у близини синагоге упућује на поруку Јеврејима
Зашто је баш Беч био мета напада исламских терориста - Sputnik Србија
Напад у близини синагоге упућује на поруку Јеврејима

Порука за Европу и Јевреје

Он је подсетио да се тероризам храни тако што шири своју поруку, односно страх, који се тренутно може видети у Европи.

„Кад се бомба постави испод аутомобила који се налази испред неке институције, врло јасно се даје до знања да они нападају вредност те институције. Сада када имамо нападе на свештенике у Француској или широм ЕУ, просто се шаље порука читавој Европи. Несумњиво је да они покушавају да комуницирају на тај начин. Имали смо много примера да су мировни преговори близу постизања договора, па се догоди терористички напад који пошаље поруку да су они против тога“, подсећа Анђелковић.

На питање која би земља могла да буде следећа мета исламског тероризма, Анђелковић одговара да је то тешко претпоставити, али процењује да ће то бити нека западноевропска земља.

„Земље Западног Балкана и оне које се не могу сврстати у водеће европске земље, још увек су испод радара. Нису толико значајне, тако да би евентуални терористички напад у земљама као што су Мађарска или Бугарска привукао знатно мање светске пажње од развијенијих земаља или метропола као што је Беч“, сматра Анђелковић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала