Догодине на Ловћену: Обећање Амфилохију

© WikipediaЊегошев маузолеј на Ловћену
Његошев маузолеј на Ловћену - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
На Фејсбук страници „Историја Србске Црне Горе“ објављена је фотографија трибине фудбалског стадиона Црвене звезде у Београду на којој је приказана црква на Ловћену и српска застава.

Уз фотографију је написано: „Кореографија сјутра за меч ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - ГЕНТ ! ДОГОДИНЕ НА ЛОВЋЕНУ !“

Обнављање цркве Светог Петра Цетињског на Ловћену била је жеља покојног митрополита Амфилохија.

Митрополит Амфилохије желео је да испуни завештање Петра Петровића Његоша, који је наследницима у аманет оставио да га сахране у цркви на Ловћену.

Капела на Ловћену подигнута је још за Његошева живота 1846. године, а срушили су је аустријски окупатори током Првог светског рата 1915. године.

На њеним темељима, 1925. године, уз помоћ краља Александра Карађорђевића, подигнута је капела према нацрту вајара Ивана Мештровића.

Она је поново оштећена током Другог светског рата, а 1972. године потпуно је срушена и тада је изграђен Његошев маузолеј.

Митрополит Амфилпохије у једном од последњих интервјуа које је дао подсетио је на Његошево аутентично завештање, које гласи: „Ја хоћу да ме сараните у ону цркву на Ловћену... То је моја потоња жеља, коју вам иштем, да је испуните и ако ми не задате божју вјеру да ћете тако учинит` како ја хоћу, онда ћу ве оставити под проклетством, а мој посљедњи час биће ми најжалоснији и ту моју жалост стављам вама на душу“.

„Зар да оставимо проклетство над потомцима и народом. Не, његова воља биће испоштована и тим чином проведриће се изнад Црне Горе“, говорио је Амфилохије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала