Русија данас слави Дан народног јединства /видео/

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Уђи у базу фотографијаБанер фестивала "Дан народног јединства" у Москви
Банер фестивала Дан народног јединства у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
У Русији се данас, 4. новембра, прославља Дан народног јединства. Празник је укључен у календар празника пре 15 година у знак сећања на догађаје из 1612. године када су устаници под вођством Кузме Мињина и Дмитрија Пожарског ослободили Москву од пољских освајача.

Ове године се због пандемије вируса корона већина догађаја посвећених овом празнику одржава онлајн. У оквиру празника биће одржано више од 5.000 догађаја.

У Забајкалском крају локална филхармонија је приредила свечани концерт који емитују на интернету.

Становници Приморског краја су међу првима почели да славе данашњи празник. У Владивостоку су развили огромну Заставу победе – један од симбола победе у Другом светском рату.

„Данас развијају у Владивостоку огромну Заставу победе, коју су 1945. године развили над Рајхстагом. Данас то не чине само млади кадети, него и представници различитих националности који живе у Приморском крају“, рекао је Денис Ивљев, дописник телевизије „Звезда“.

У Москви ће у част празника телевизијски торањ Останкино бити осветљен у бојама националне заставе. Због вируса корона број званичних догађаја сведен је на минимум.

Прес-служба Кремља је саопштила да ће руски председник Владимир Путин данас, према традицији, разговарати са представницима верских заједница, али ове године ће се то одвијати путем видео-конференције.

Такође се наводи да ће Путин, заједно са представницима омладинских организација, положити цвеће на споменик Мињину и Пожарском на Црвеном тргу.

Дан народног јединства је сећање на један од најдраматичнијих периода у руској историји, који је постао симбол окупљања народа пред потешкоћама и спољним претњама. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала