Зашто се још не зна ко је амерички председник

Пратите нас
Гласање у Сједињеним Америчким Државама на председничким изборима је завршено, али резултати гласања још нису познати. У трци за Белу кућу учествују два кандидата -  председник САД Доналд Трамп из редова републиканаца и Џо Бајден испред демократа.

Иако су сви очекивали да ће се у среду ујутру, по средњеевропском времену, знати ко ће водити Америку у наредне четири године, то се није догодило и сам финиш изборне трке додатно се закомпликовао.

Застој у бројању гласова

Четири савезне државе: Пенсилванија, Висконсин, Мичиген и Џорџија оставиле су на десетине хиљада гласова по страни и тиме успориле трку за Белу кућу.

Изборна комисија у појединим државама је решила да прекине бројање и настави рад у среду, односно, од 16 сати по нашем времену.

Неки окрузи у Пенсилванији чак нису ни почели да разврставају гласове који су стигли поштом, па ће то учинити касније у току дана.

Осим данашњег одлагања бројања гласова, јавља се и нови проблем. Велики број гласова је стигао поштом због страха грађана од вируса корона, тако да би пребројавање могло да траје и дуже од једног дана, а уколико буде примедби на законитост тог процеса, до званичних резултата могло би да прође и неколико недеља.

Додатна неизвесност огледа се и у чињеници да су све четири државе у којима је прекинуто гласање такозване „колебљиве“ државе – у којима је традиционално тесан политички резултат републиканаца и демократа. 

Председнички избори у Америци - Sputnik Србија
Како је могуће да се покраду избори у Америци

Трамп је дан уочи избора управо упозорио на могућност постизборног насиља због одлуке Врховног суда да дозволи продужено бројање гласачких листића у држави која би могла бити кључна за коначни изборни резултат - у Пенсилванији. Ричард Гренел, Трампов сарадник, објавио је данас на Твитеру да је веома сумњиво то што је прекинуто бројање гласова у четири савезне америчке државе и поручио да се не сме дозволити преотимање гласова.

Након ове изненадне одлуке, уследила је још једна - у Невади је исто прекинуто бројање гласова и биће настављено тек сутра ујутру у 9 сати по локалном времену.

Шта је тренутно познато

За победу на председничким америчким изборима је потребно 270 гласова из електорског колеџа, не рачуна се укупан број гласова грађана.

Дакле, ако председнички кандидат има највише гласова у држави, добија све електорске гласове који припадају тој држави. Ова рачуница се разликује само у Мејну и Небраски. Небраска својих пет електорских гласова дели тако да победници у три конгресна дистрикта носе по један глас, а укупни победник носи преостала два електорска гласа. Слична ситуација је и у Мејну, са том разликом да ова држава има један конгресни дистрикт мање, али и четири електорска гласа укупно.

За сада је Трамп у бољој позицији него што се очекивало на основу предизборних анкета, а Бајден није успео да победи тамо где се надао, а где су гласови већ пребројани.

Трамп је, на основу тренутних резултата, освојио већину гласова у 23 савезне државе, Бајден у 21. За остале државе још нема података.

Како је пребројавање гласова одмицало, оба кандидата у трци за фотељу у Белој кући су се огласила.

Поруке Трампа и Бајдена

Бајден је поручио својим присталицама: „Победићемо на овим изборима, наставите да верујете“.

Како је рекао, резултати могу бити неизвесни до среде ујутро по америчком времену, а можда и касније.

„Није на мени ни на Трампу да објављујемо ко је победио на изборима“, рекао је Бајден.

Трамп је саопштио да је победио у државама у којима то није очекивао. Он је навео да је победио у Тексасу, Охају и Флориди и да је очигледно да ће победити и у Џорџији и Северној Каролини.

Он је саопштио да је био спреман да прогласи победу, али га је у томе омело споро бројање гласова. 

Американци купују пушке, складиште храну, тоалет папир, гориво и кеш — избори као нуклеарни рат

Искрено, победили смо, иако нису пребројани сви гласови. Хвала америчком народу на великој подршци. Милиони људи су гласали за нас. Али једна веома тужна група људи покушава да их лиши тог права, што нећемо дозволити. Спремали смо се за велику прославу и одједном је све отказано“, рекао је Трамп.

Додао је да ће се обрати Врховном суду САД и да ће тражити да се прекине са пребројавањем гласова у преосталих неколико држава, јер он тамо очигледно води и „не жели да у 4 сати ујутру Демократе пронађу нове гласачке листиће и додају их у списак“.

Прва честитка Трампу

У неизвесном финишу, Трампу је стигла прва честитка на, још непроглашеној, изборној победи. Премијер Словеније Јанез Јанша честитао је Трампу победу на председничким изборима у САД, без обзира на све. Јанша је на свом налогу на Твитеру написао да, што више кашњења и негирања чињеница буде било у главним медијима, коначни тријумф Трампа биће већи.

© SputnikВиџет за америчке изборе за инжект
Зашто се још не зна ко је амерички председник - Sputnik Србија
Виџет за америчке изборе за инжект

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала