Бајденовци иду од врата до врата - исправљајте гласачке листиће!

Пратите нас
Штаб актуелног председника САД Доналда Трампа поднео је тужбу у савезној држави Џорџији захтевајући да се прекине бројање дописних гласова који су пристигли након изборног дана. Упркос постојећем року, штаб Џоа Бајдена позвао је ангажоване на изборима да иду „од врата до врата и помогну бирачима да унесу исправке на листићима које шаљу поштом“.

То је трећа савезна држава у којој је Трампов штаб поднео тужбу након што изборне пројекције показују вођство противкадидата, демократе Џоа Бајдена.

Трампов штаб поднео је захтев да се обезбеди поштовање правила бројања гласова оних који су гласали у одсуству или путем поште у Џорџији, а таквих гласова, који још увек нису избројани, је око 200.000 у окрузима Декаб, Фултон, Форсит и другима. Оваква реакција је уследила након што је, како се наводи, републикански посматрач на изборима приметио превару.

Агенција АП је најпре известила да је тужбом захтевано хитно заустављање бројања гласова. Међутим, касније је откривено да је штаб захтевао да се прво одвоје гласачки листићи пристигли после 19 сати на дан избора, што је рок за бројање гласова у одсуству и гласова пристиглих путем поште у Џорџији. Када ти гласови буду пребројани требало би их чувати до „даљег упутства“ суда „о коначном поступању са тим подацима“, захтевао је штаб.

У тужби је наведен и захтев за судским налогом који би наложио изборном одбору округа Чатам у Џорџији да „прикупи, осигура и безбедно ускладишти све гласачке листиће оних који су гласали у одсуству“, а који су примљени након истека рока и да Републиканцима „обезбеди пребројавање свих таквих гласачких листића“, укључујући и приступ именима гласача, као и времену и датуму пријема листића.

Представник Републиканске странке рекао је да ће поднети сличне тужбе како би се обезбедила регуларност гласања и у десетак других округа након што је републикански посматрач на изборима наводно видео како је један члан изборног тима узео необрађене гласачке листиће из „друге собе“ и помешао их са дописним гласачким листићима који су били у процесу бројања.

„Данас је посматрач избора из редова Републиканаца у Џорџији био сведок да су 53 гласачка листића оних који су гласали у одсуству илегално додати гомили гласачких листића који су правовремено пристигли у округ Чатам“, наводи се у изјави Трамповог штаба.

Штаб је додао да „неће дозволити Демократама да покраду изборе закаснелим, илегалним гласачким листићима“.

Упркос постојећем року, Бајденов штаб упутио је у среду позив на друштвеним мрежама ангажованима у изборним јединицама да иду „од врата до врата и помогну бирачима да унесу исправке на гласачким листићима које шаљу поштом како би могли да уђу у процес бројања“.

Непосредно пре најаве тужбе, Трамп је изјавио да је победио у Џорџији, као и у Северној Каролини, Пенсилванији и Мичигену. АП и други амерички медији већ су били прогласили Бајденову победу у тим савезним државама..

Пребројавање гласова је привремено заустављено у уторак увече јер су оспорени резултати  који су фаворизовали Бајдена, али је настављено у среду ујутро. Директор изборне комисије Ричард Берон инсистирао је у среду да ће да ће бројање бити„завршено вечерас“.

​Очигледне статистичке аномалије у Висконсину и Аризони такође су подстакле многе да затраже од „Фокс њуза“ да повуку „преурањено проглашену победу Бајдена“, преноси РТ.

© SputnikВиџет за америчке изборе за инжект
Бајденовци иду од врата до врата - исправљајте гласачке листиће! - Sputnik Србија
Виџет за америчке изборе за инжект

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала