Европски суд донео пресуду у случају против државе Србије

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЕвропски суд за људска права у Стразбуру
Европски суд за људска права у Стразбуру - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Европски суд за људска права у Стразбуру одбацио као неприхватљиву тужбу против државе Србије, коју су 2012. поднели родитељи погинулог гардисте.

Гардиста Драган Јаковљевић убијен је, подсетимо, заједно са гардистом Драженом Миловановићем у касарни Топчидер, 5. октобра 2004. године.

Јаковљевићи су тужбу поднели поводом ослобађајуће пресуде из 2008. године у кривичном поступку који су водили против бившег војног судије Вука Туфегџића, који је водио прву истрагу поводом погибије гардиста, а јер је у јавности својим изјавама повредио углед и част њиховог убијеног сина.

У одлуци која је данас објављена на сајту Европског суда, наводи се да је тужба је одбачена јер нису исцрпљени сви домаћи правни лекови, односно јер су поред кривичног поступка и поступка пред Уставним судом, који су прошли неуспешно, Јаковљевићи могли да покрену и парнични поступак за одштету услед повреде части и угледа.

„Суд сматра да је подносилац представке требало да покрене грађанску тужбу на основу Закона о облигационим односима“, наводи се у одлуци и додаје да према правилима тог суда тужба мора бити одбачена због неисцрпљивања домаћих правних лекова.

Одлуку је донело седмочлано веће једногласно.

Пуномоћник породице Јаковљевић адвокат Предраг Савић у изјави за Танјуг најавио је је жалбу на ову одлуку Великом већу Европског суда.

Он међутим сматра да је добро што је Европски суд уопште пристао да одлучује у овом предмету, јер то раније није чинио поводом сличних представки.

Јаковљевићи су тужили државу Европском суду 2012. године поводом правоснажног решења, тадашњег Окружног суда у Београду, којим је бивши војни истражни судија Вук Туфегџић ослобођен од оптужби за изношење личних и породичних ствари, односно да је својим изјавама у јавности повредио углед и част њиховог убијеног сина.

Сматрају да су им том одлуком суда повређена права гарантована Европском конвенцијом о људским правима – на правично суђење од стране независног суда, као и на делотворну истрагу у вези са правом на живот.

Бивши судија Туфегџић је водио војну истрагу након погибије гардиста.

Он је тврдио да су се они међусобно поубијали, али је каснијим вештачењима утврђено да их је убила трећа особа, за коју се ни данас не зна ко је.

Адвокати породица обојице гардиста, и Јаковљевића и Миловановића, поднели су зимус Европском суду за људска права представку којом се жале на државу због неизвршења одлуке Уставног суда Србије из 2013. године у делу који се односи на спровођење истраге о њиховом убиству.

Истрага траје пуних 16 година, а и даље се води против НН лица, преноси Б 92.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала