Лавров у разговору с Масом: Одустаните од вештачке политизације ситуације око Наваљног!

© AFP 2023 / Sergei ChuzavkovРуски министар иностраних послова Сергеј Лавров
Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Пратите нас
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је у телефонском разговору с немачким колегом Хајком Масом позвао Берлин да одустане од даље вештачке политизације ситуације око Алексеја Наваљног која, како је рекао, штети билатералним односима, саопштило је Министарство иностраних послова Русије након разговора министара.
„Шеф руског спољнополитичког ресора је поново нагласио да је неприхватљив став Немачке у вези са инцидентом око руског блогера. Такође је рекао да Берлин одбија да испуни своје међународно-правне обавезе, које произилазе из Европске конвенције о узајамној правној помоћи о кривичним случајевима из 1959. године и Конвенције о забрани хемијског оружја“, наведено је у саопштењу Министарства.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија
Захарова: Берлин користи Наваљног за захлађење односа са Москвом

МИП додаје да је руски министар „изразио наду да ће се немачка влада уздржати од даље вештачке политизације целе те ситуације, која наноси озбиљну штету руско-немачким односима“.

Министри су нагласили су потребу за применом московских договора о Карабаху у најкраћем року, а било је речи и о Донбасу. Министарство је навело да је у центру пажње била је и проблематика унутарукрајинског сукоба у Донбасу, као и да је размотрен ток преговора у Контакт групи и 'нормандијском формату' за мирно решавање ситуације.

Раније је Лавров изјавио за хрватске медије да санкције, које су Немачка и Француска иницирале против грађана Русије због онога што се десило Наваљном, показују неспособност ЕУ да адекватно оцени дешавања у свету и жељом да се савез стави изнад закона.

Подсетимо, немачка влада је 2. септембра, позивајући се на лабораторију Бундесвера, саопштила да је руски опозиционар Алексеј Наваљни отрован супстанцом из групе хемијских бојних отрова „Новичок“. Од Русије се захтева да спроведе истрагу, а званична Москва инсистира на томе да јој Берлин достави информације у вези с Наваљним.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала