Москва: Лавров никога није критиковао, изјава о плаћеницима безразложно узнемирила Баку

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаМИП Русије
МИП Русије - Sputnik Србија
Пратите нас
Азербејџански председник Илхам Алијев реаговао је на недавну изјаву шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова да у Карабаху ратује око 2.000 плаћеника, рекавши да жали што се он „води гласинама“. Неименовани извор у руском Министарству иностраних послова указао је на то да у речима Лаврова нема критике на рачун Азербејџана, нити било које друге земље.
„Више пута сам одбацио такве неосноване тврдње. Да будем искрен, жалим што високи званичници земаља које би требало да буду неутралне, делују на основу мандата који им је доделио ОЕБС и користе се непотврђеним 'информацијама' и гласинама“, рекао је Алијев за шпанску агенцију ЕФЕ, а пренели су азербејџански медији.

Он је поновио да „већ више од месец дана није пружен ниједан доказ, документ, нити аргумент“ да на азербејџанској страни ратују страни милитанти.

„Па зашто онда не виде шта се догађа на јерменској страни, колико плаћеника ратује на њиховој страни? Зашто Русија и Француска, које нас оптужују, нису ништа рекле о томе?“, изјавио је лидер Азербејџана.

Шта је тачно рекао Лавров?

Руски министар је раније изјавио да Русија позива спољне играче да искористе своје способности да спрече пребацивање плаћеника из земаља Блиског истока у Нагорно-Карабах, којих у том региону има око 2.000.

Како је рекао, званична Москва је забринута због „интернационализације нагорно-карабашког сукоба и умешаности милитаната са Блиског истока“.

Према речима неименованог извора, „као што видимо, у коментару руског министра нема прекора ни на рачун Азербејџана, нити на рачун неке друге земље“.

„Искрено речено, није нам сасвим јасна емоционална реакција уваженог Илхама Алијева на коментар Лаврова. Можда су му помоћници показали нечији материјал, или су изнели сопствено тумачење“, изјавио је новинарима извор у Министарству.

Додао је да се „ради о нашој изузетној забринутости због доспевања плаћеника у регион Закавказја, са којим је Руска Федерација непосредно сусед“.

„С тим у вези, замолили бисмо наше азербејџанске пријатеље да буду пажљивији када се упознају са примарним изворима. Русија је увек максимално пажљиво приступала својој улози посредника у сукобу који је врло осетљив за наше блиске земље“, рекао је.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала