Обојена револуција се враћа кући: Америка клизи ка статусу „банана државе“

© AP Photo / Jacquelyn MartinДемонстранти шетају улицама испред Беле куће док чекају изборне резултате
Демонстранти шетају улицама испред Беле куће док чекају изборне резултате - Sputnik Србија
Пратите нас
Америка, вишедеценијски „светски полицајац“ и „светионик демократије“ коју је извозила широм планете, после председничких избора 3. новембра ушла је у праву политичку драму. И то због — урушавања демократских темеља. За филозофа Мишу Ђурковића, Америка лагано клизи у стање „банана државе“.

„Радећи рад о такозваним обојеним револуцијама, као делу хибридног рата, анализирао сам како се цео систем подривања уставоправних, политичких и демократских система свуда по свету, заправо, сада вратио кући — у Америку. И да тај систем, који је извозио револуције по свету, на сваки начин — прети демократији“, каже Ђурковић.

Повратак обојене револуције кући — у Америку

Ради се, додаје он, о месијанско-револуционарној марксистичкој идеологији, суштински усмереној против демократије и воље грађана, која је усвојила лењинистичко становиште о партији као авангарди која зна више и боље од грађана.

„Ако имате такву убеђеност, говорим о целој структури која стоји иза Демократске странке сада, да је аберација која се догодила пре четири године са победом Трампа недопустива, јасно је да је све што је ове године рађено била припрема за изборе. Они су спремни да иду на живот и смрт, у смислу да не сме да се дозволи још четири године демократије. Ако неко мисли да они нису спремни да манипулишу гласовима како би спречили Трампову победу, он грдно греши. У том смислу, ако сте убеђени да браните истину која се поклапа само са вашим финансијским и другим интересима, онда имате све могуће подстицаје да подријете демократију“, наглашава Ђурковић.

Демократија је, сматра наш саговорник, већ увелико подривена понашањем медија, поготово друштвених мрежа које контролишу компаније које су главни спонзори покрета као што је „Блек лајвс метер“ и водеће структуре Демократске странке. То је довело до тога да председник САД буде цензурисан. Ради се о мекој, али веома бруталној цензури која се спроводи над истакнутим политичарима, али и над припадницима разних покрета који су подржавали Доналда Трампа.

„Врло је јасно да је сама идеја демократије код те елите, која не само да контролише друштвене мреже, већ и Холивуд и све мејнстрим медије, води ка дубокој подели у америчком систему, где с једне стране постоји отуђена елита, а с друге стране такође имате један део елите, али много мањи, који је остракизован и велики део народа који полако почиње да увиђа да им неко систематски отима државу“, наводи Ђурковић.

Након избора остаје дубоки осећај поделе

Америка се, не први пут, налази пред институционалном кризом везаном за изборни процес. До сада питање легитимитета председника никада није постављано, осим једном, 1860, што је резултирало грађанским ратом и губитком око 600.000 живота.

Како год да се америчка изборна драма оконча и ко год био победник, остаће дубоки осећај поделе и онај део који буде изгубио, имаће озбиљне проблеме око питања легитимитета победника, каже Ђурковић.

„Ако погледате Демократску странку, њено понашање и њене медије у протекле четири године, они су све време инсистирали на томе да је Трамп нелегитиман председник. Дакле, они су већ направили модел у коме се човек који је четири године потпуно легитимно и легално владао, сматра узурпатором. Тако да је оно што је Демократска странка пре свега урадила дубоко подривање осећаја демократије и осећаја да се живи у земљи у којој, упркос поделама, људи на крају могу да се обједине око нечега“, објашњава он.

Уз осећај да живе у демократском друштву, наш саговорник изражава бојазан да Американци губе и осећај да, због урушавања судова, живе у друштву заснованом на владавини права, што по правилу води — борби на улици.

Последња изборна криза из 2000. ипак је решена на суду, а незадовољници су се након извесног времена смирили. Не треба заборавити да је наредне године, у септембру, спољна претња довела до обнове консензуса око националног интереса.

„Данас, посебно ако у наредних годину-две дана не буде заједничког осећаја од спољне претње, врло лако можемо да дођемо у ситуацију када ће ова врста поделе остати трајна и када ћемо видети отварање дубоке бразде унутар америчког друштва, која дугорочно
може да води ка врло озбиљним проблемима, па и физичким сукобима“, сматра Ђурковић.

Процеси воде ка паду Америке као светске силе

Садашњи процес, према Ђурковићевим речима, клизи ка озбиљним унутрашњим поделама и зато што мањинске заједнице почињу да функционишу као независна друштва — Афроамериканци и Латиноамериканци граде посебан идентитет и мењају политичку картографију Америке.

„У Америци се отворио читав низ процеса који неумитно воде њеном паду у односу на глобалне мере. То је заиста Америка данас. Она је и даље најјача сила по читавом низу параметара. Међутим, њена позиција у односу на оно што је била пре двадесет, двадесетпет година је неупоредива. Од историчара, који на овакве процесе гледају као на процесе дугог трајања, може се чути да су ово све индиције опадања империје, како је могло да се види, на пример, у касном Риму. Могуће је да смо заиста сведоци процеса у коме ће институције дугорочно губити легитимитет“, закључује Ђурковић.

Прочитајте још: 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала