Органске диоде ће постати боље и јефтиније захваљујући руским физичарима

© Fotolia / EdelweissКомпјутерски чип
Компјутерски чип - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Научници са Националног истраживачког нуклеарног универзитета развили су јединствену методу виртуелног пројектовања светлећих диода. Према речима аутора, ова технологија која је заснована на квантној хемији, значајно ће смањити време за стварање и излазак на тржиште нових ОЛЕД уређаја, а то су висококвалитетни екрани и извори светлости.

Резултати су објављени у научном часопису Џурнал оф физикал кемистри 

Органске светлеће диоде (ОЛЕД) су перспективно подручје полупроводничке наноелектронике, које пружа компактне, јефтине и врло ефикасне изворе светлости и пикселе екрана

Према речима научника МИФИ, они су на основу квантно-хемијских прорачуна креирали методу избора молекула-предајника који ће у великој мери убрзати и олакшати стварање различитих ОЛЕД уређаја треће генерације, преносећи овај процес на подручје рачунарског моделирања. 

„Преиспитали смо принципе молекуларног дизајна предајника, анализирајући молекул 2CzPN који је тренутни шампион у ефикасности. Проучавајући вишесмерне процесе који су карактеристични за овај молекул и друге органске полупроводнике, идентификовали смо кључне карактеристике њихове структуре које доприносе ефикасном осветљавању“, објаснила је Александра Фрејдзон, кандидаткиња хемијских наука. 

Емитовање светлости у ОЛЕД апаратима настаје услед феномена рекомбинације, односно судара носача супротног наелектрисања: електрона и, такозваних рупа, које су у ствари молекули или атоми без електрона.

Квантна ефикасност ОЛЕД уређаја прве генерације није прелазила 25 одсто, док је у трећој генерацији, на којој научници сада раде, већ могуће користити 100 одсто парова електронских рупа. То је постало могуће захваљујући употреби једног од интрамолекуларних процеса — термички активиране одложене флуоресценције (TADF).

Раније се сматрало да се ефикасни TADF-предајник састоји од два дела чија интеракција треба да буде минимална. Међутим, према речима научника, они су установили низ других својстава која материјал мора да има да би емитовање у њему могло ефикасно да се комбинује са процесима у којима не долази до емитовања. 

Само ми смо успели да применимо квантно-хемијску методу која пружа високу прецизност у положају енергетских нивоа молекула. Ово је од пресудног значаја у теорији TADF, јер грешке у положају нивоа квалитативно мењају све. Штавише, успели смо да објединимо све процесе који воде до TADF и комбинују се са њим, и да проценимо њихове брзине у оквиру једног модела, без додатних приближавања“, истакла је Александра Фрејдзон. 

Компјутерски скрининг материјала са јасним критеријумима за избор помоћи ће да се драстично смањи количина експерименталног рада и убрза откриће и излазак на тржиште нових ефикасних предајника треће генерације ОЛЕД, објаснили су научници са универзитета МИФИ.

Коришћена кванто-хемијска метода захтева сложене прорачуне, али, према речима аутора рада, добијени подаци ће нам такође омогућити да калибришемо и побољшамо квалитет једноставнијих и јефтинијих метода за проучавање органских полупроводника

Овај рад је изведен у сарадњи са Центром за фотохемију Руске академије наука у оквиру гранта Руске фондације за науку No.19-13-00383. Тренутно истраживачки тим развија елементе вештачке интелигенције који ће помоћи у обради великог броја података за ефикаснији скрининг. 

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала