Први пут откривен извор мистериозног сигнала из свемира

© AFP 2023 / Andrew Howells/CSIROУметнички приказ радио-експлозије у којој је рођена галаксија ДЕС Ј2144-4054
Уметнички приказ радио-експлозије у којој је рођена галаксија ДЕС Ј2144-4054 - Sputnik Србија
Пратите нас
Од свог открића 2007. године, научници су неуморно трагали за откривањем извора „брзих прасак радио-таласа“ (ФРБ) који долазе из свемира. Тренутно је класа неутронских звезда са моћним магнетним пољима водећи кандидат за порекло експлозија.

ФРБ-ови су невероватно снажни налети радио-таласа који углавном долазе из удаљених галаксија. Откако је први откривен 2007. године, представљена су многа објашњења за њих.

Међутим, будући да углавном долазе из великих даљина, никад није било довољно доказа који би открили шта их тачно ствара. Неки су праћени до својих галаксија домаћина, но њихов конкретан извор ипак никада није тачно одређен. ФРБ трају само делић секунде, али могу бити 100 милиона пута моћнији од Сунца.

Први прасак из наше галаксије

У априлу су астрономи пронашли први ФРБ који је стигао из наше галаксије, што им је омогућило да га боље истраже.

Неколико тимова астронома истраживало је подручје на којем је настао и открило да је потекао од магнетара – звезде са врло моћним магнетним пољем –названог СГР 1935 + 2154. Иако су магнетари били главни кандидати за тумачење настанка ФРБ-ова, ово је први јасан доказ да могу стварати радио-таласе на довољно високој енергији потребне за такве сигнале.

Овај прасак, познат као ФРБ 200428, удаљен је око 30.000 светлосних година од нас, док су остале које смо открили удаљени милионе до милијарде светлосних година.

Због такве близине забележена је као изузетно светла, преноси Б92.

„Много је сјајнија од било ког другог радио-објекта у свемиру“, рекао је Бинг Занг са Универзитета Невада у Лас Вегасу, један од истраживача који је помогао повезати ФРБ с магнетаром.

ФРБ је имао отприлике три пута већу енергију од оне коју сваке секунде емитује наше Сунце и био је пуно светлији од било којег радио-таласа магнетара који је икад забележен, иако није ослободио толико енергије као било који од раније забележених који су стигли изван наше галаксије.

То може значити да остале ФРБ-ове које смо видели производе активнији магнетари који могу емитовати снажније експлозије.

„Ако све ФРБ-ове производе магнетари, они не могу сви бити спори, стари магнетари попут овог“, каже Занг. „Неки морају бити млади, што значи да се њихова старост мери у деценијама или вековима, уместо у хиљадама година“.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала