Суд позвао Тачијеве жртве да се пријаве

© Tanjug / Phil NijhuisХашим Тачи у Хагу
Хашим Тачи у Хагу - Sputnik Србија
Пратите нас
Специјализована већа Косова, позната и као суд за злочине ОВК, позвала су жртве злочина за које су оптужени Хашим Тачи, Кадри Весељ, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи да се пријаве да учествују у судском поступку.
Жртве могу да учествују у поступку уколико покажу да су претрпеле штету, укључујући физичку, душевну или материјалну штету, као директан резултат кривичних дела из потврђене оптужнице, наводи се у саопштењу суда.

Указано је да ће жртве које учествују у поступцима пред Специјализованим већима Косова образовати једну или више група.

Комадант ОВК Хашим Тачи са припадницима те терористичке организације на Косову 1999. године - Sputnik Србија
Убиства и мучења Срба: Детаљи оптужнице против Тачија и вођа бивше ОВК

Свака од ових група ће учествовати у поступку посредством адвоката који има улогу заступника жртава, преноси Танјуг.

Заступник жртава поступа пред надлежним панелом, а током поступка редовно обавештава жртве о одвијању поступка. Заступник жртава ће тражити да чује ставове жртава, саслушати њихове проблеме и изнети их пред надлежне судије, наводи се у саопштењу.

Жртве које учествују у поступцима пред Специјализованим већима имају одређена права, укључујући право да буду обавештене, да им се призна статус жртве, као и да добију накнаду штете.

Овим поводом председница Специјализованих већа Екатерина Трендафилова поручила је да је неопходно да се чује глас жртава ради остваривања правде.

“Посредством свог заступника, жртве које учествују у поступку могу да остваре права која су им дата према нашим меродавним прописима и да се постарају да се њихов глас чује пред надлежним судијама“, рекла је Трендафилова.

„Учешће жртава у поступку је кључна одлика наше установе. По спровођењу активне кампање у оквиру програма за комуникацију и приближавање јавности у разним срединама на Косову и у Србији са циљем да се јавност информише о правима жртава пред Специјализованим већима, ми сада улазимо у следећу фазу поступка. Служба за учешће жртава је спремна да на сваки начин помогне у процесу пријављивања жртава“, рекла је секретар Фиделма Донлон.

Говорећи о важности учешћа жртава специјализовани тужилац Џек Смит је рекао је да су кривична дела за која се оптужени терете оптужницом тешка дела те да се не сме изгубити из вида патња жртава.

“Учешће у поступку може жртвама улити снагу и обезбедити да се чује њихов глас“, навео је Смит.

Тужилаштво Специјалног суда у Хагу терети Хашима Тачија и вође бивше ОВК Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа Сељимија да су починили ратне злочине незаконитог или произвољног хапшења и лишавања слободе, суровог поступања, мучења и убиства.
Терети их и да су злочине против човечности као што су затварање, други нехумани поступци, мучење, убиство, присилни нестанци лица и прогони, вршили најмање од марта 1998. до септембра 1999. године

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала