Француска забранила турске „Сиве вукове“, Анкара се обрушила на Париз

Пратите нас
Француски министар унутрашњих послова Жералд Дарманен изјавио је да је турска националистичка група „Сиви вукови“ забрањена, додајући да је та организација одговорна за насилна дела и да подстиче дискриминацију и мржњу.

Савет француских министара је у среду то и одобрио.

Дарманен је на Твитеру поделио фотографију уредбе, додајући да је група „распуштена у складу са упутствима председника Републике“.

„Они (група Сиви вукови) подстичу дискриминацију и мржњу и умешани су у насилне акције“, навео је он.

Дарманен је још у понедељак најавио да жели да забрани организацију која је повезана са турском Партијом националног покрета (МХП).

МХП је најоштрије осудила овај потез Француске и на Твитеру је објавила фотографију француске владе „која грли терористе ПКК у Јелисејској палати“, тврдећи да је очигледно лицемерје разоткрило „амбивалентан став Европе“.

Анкара се обрушила на Француску због одлуке да забрани турску националистичку групу и оптужила владу Емануела Макрона за „двоструке стандарде“ због „толеранције према терористичким организацијама“.

Турска је одговорила бесном изјавом, истичући „лицемерни став свог савезника у НАТО-у“, због наводне француске подршке политичкој групи Курдистанске радничке партије (ПКК), коју Турска сматра терористичком организацијом.

„Овај лицемерни став и провокативна одлука која је донесена под изговором спречавања насиља подсећају на негативне резултате Француске у борби против терористичких организација које су под покровитељством и имају подршку Француске“, рекао је портпарол турског Министарства спољних послова.

Турска влада групу курдских бораца у Сирији, која се борила против Исламске државе сматра продуженом руком ПКК.

Макрон је разљутио Анкару прошле године када је угостио чланове организације Сиријских демократских снага, којој припадају и курдски борци.

У изјави Анкаре у се такође тврди да је Париз подржао и друге групе које Турска сматра терористичким.

Подсетимо, протекле недеље су припадници „Сивих вукова“ виђени како јуришају улицама Лиона, „трагајући“ за Јерменима. 

Француска застава - Sputnik Србија
Турски „Сиви вукови“ марширали француским улицама уз повике „Алаху акбар“ и „Где су Јермени“ /видео/

У инциденту у Лиону четири особе су повређене, а пре тога на споменику жртвама геноцида над Јерменима код Лиона исписани су графити, међу којима и натпис „Сиви вукови“.

То се догодило у јеку турске подршке Азербејџану у сукобу са Јерменијом због спорне регије Нагорно-Карабах, наводи РТ.

Забрана „Сивих вукова“ дошла је након појачаних тензија на релацији Париз – Анкара након што је исламски терориста одрубио главу француском професору који је током предавања показао познату карикатуру пророка Мухамеда коју је раније објавио сатирични часопис „Шарли ебдо“.

Француски председник Емануел Макрон је стао у одбрану карикатура и додатно разбеснео исламски свет. У многим исламским земљама одржани су протести и забрањена је продаја производа из Француске. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је Макрон треба да провери своје ментално здравље и упоредио однос Европе према муслиманима са односом преме Јеврејима пре Другог светског рата.

Након додатних тензија, у Ници је извршен терористички напад у којем је убијено неколико особа.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала