Косово поново на раскрсници, рок – шест месеци

Пратите нас
Чим је суд у Хагу потврдио оптужницу за ратне злочине против Хашима Тачија, он је поднео оставку на место председника. Експресно је примопредата дужност и сада је привремено на тој позицији председница скупштине Вјоса Османи. То је Косово довело пред раскрсницу - или хитан избор петог председника или ванредни парламентарни избори.

Питање оставке председника привремених приштинских институција регулисано је одредбама члана 90. и 91. такозваног косовског устава.

Косово на раскрсници

Према тим члановима, у случају оставке или немогућности да председник обавља своју дужност њега замењује председница Скупштине.

Председница парламента обавља дужност председника до избора новог председника, али функција вршиоца дужности председника не може трајати дуже од шест месеци.

Дакле, уколико нови председник не буде изабран у наредних шест месеци, онда се иде на ванредне парламентарне изборе.

Ко бира председника на КиМ

Устав привремених приштинских институција прописује да председника бира скупштина тајним гласањем.

Избор председника врши се са две трећине (2/3) гласова свих посланика скупштине. 

ОВК - Sputnik Србија
Следи нестабилност у Приштини — дијалог остаје у коми

Изабрани председник почиње мандат након полагања заклетве пред скупштином. Текст заклетве уређује се законом.

Мандат председника је пет година. По истеку првог мандата, председник се може поново изабрати само још један пут. Он не може обављати ниједну другу јавну функцију, нити функцију у политичкој партији.

Шта ако скупштина не изабере председника

Уколико на прва два гласања ниједан кандидат није добио већину од две трећине неопходних гласова, организује се треће гласање на којем се гласа за два кандидата са највећим бројем гласова у другом кругу гласања и за председника се бира кандидат који је добио већину гласова свих присутних посланика.

Уколико се ни трећим гласањем ниједан кандидат не изабере, скупштина се распушта и расписују се нови избори, који се морају одржати у року од 45 дана.

Ко може бити изабран за председника

За председника привремених институција у Приштини може бити изабран било који држављанин самопроглашеног Косова који је напунио 35 година.

Кандидат може бити онај ко обезбеди потписе најмање 30 посланика Скупштине.

Посланици Скупштине могу дати само један потпис за номинацију председника.

Ко би могао бити Тачијев наследник

Хашим Тачи је био четврти председник од када је Косово 2008. године једнострано прогласило независност, а на ту дужност ступио је 2016. године.

Медији и познаваоци прилика на Косову и Метохији спекулишу да би нови председник привремених приштинских институција могао бити Рамуш Харадинај, некадашњи премијер, мада се раније као председнички кандидат спомињао садашњи потпредседник косовске скупштине Кујтим Шаља.

Поједини су и мишљења да је због суђења некадашњим припадницима ОВК у Хагу изгледније да ће бити расписани најпре ванредни парламентарни избори, а потом ће нов скупштински сазив изабрати председника.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала