Немачка предаје Русији податке о Наваљном тек кад Москва покрене истрагу

© Sputnik / Евгений Одиноков / Уђи у базу фотографијаЛидер руске опозиције Алексеј Наваљни
Лидер руске опозиције Алексеј Наваљни - Sputnik Србија
Пратите нас
Немачка страна може разматрати предају података о Алексеју Наваљном тек када се у Русији покрене званична истрага тог инцидента, рекао је представник Министарства правде Немачке на брифингу у Берлину.
„Федерално Министарство правде информисало је 28. октобра Генерално тужилаштво Русије о напретку процеса у Немачкој и затражило је неопходне информације. Министарство је истакло да предаја података о Наваљном може бити размотрена тек када се у Русији покрене званична истрага тог преступа“, рекао је представник Министарства.

Он је такође саопштио да Русија није пружила Немачкој све неопходне информације за одговоре на захтеве о правној помоћи након хоспитализације Наваљног.

 „Још једном истичем да су руски органи послали Немачкој четири захтева о пружању правне помоћи у вези ситуације са Наваљним. Сва четири захтева прослеђена су у правосудне органе Берлина, где се обрађују. Прослеђивање не значи одобравање захтева. Према европском споразуму о правној помоћи и кривичном закону Немачке, реализовање захтева о правној помоћи предвиђа испуњавање утврђених услова. У конкретном случају нису доступне све неопходне информације“, рекао је представник Министарства правде Немачке.

Он је такође саопштио да је немачка страна данас примила одговор Генералног тужилаштва Русије о истрази ситуације са Наваљним.

„Како смо више пута говорили, тај преступ треба да се истражи у Русији. Федерално Министарство правде Немачке затражило је од Генералног тужилаштва Русије да изнесу своје мишљење у вези с тим, одговор је данас стигао и у процесу је обраде“, рекао је немачки представник.

Раније је Генерално тужилаштво Русије саопштило да је од Немачке добило одговор на захтеве везане који садрже молбу да се пруже додатне информације о ситуацији са Наваљним, али немачка страна није одговорила ни на једно од питања руске стране. Москву је конкректно занимао хемијски састав супстанце коју су, како тврде у Немачкој, пронашли у организму Наваљног.

Министарство унутрашњих послова Русије такође је саопштило да Русија од Немачке, Шведске и Француске није добила одговор ни на једно од 24 постављена питања у вези са Наваљним.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала