Параноја у Лос Анђелесу: Србин, угледни адвокат, напунио пиштољ — описује страшну реалност Америке

© KEREM YUCELПротести у Америци
Протести у Америци - Sputnik Србија
Пратите нас
Имам пиштољ, држим га у кући, не носим га са собом. Отишао сам да купим муницију, три или четири месеца нисам могао да је нађем, била је огромна несташица. Скоро сам узео неку муницију, човек испред мене је купио самострел. Замислите који је то ниво параноје. Смејао сам се, али људи су стварно забринути и уплашени.

Овако за Спутњик тренутну атмосферу у Америци коментарише угледни члан српске дијаспоре, адвокат Душан Павловић из Лос Анђелеса.

Додаје да су тензије у Калифорнији веома високе, да је у седишту филмске и телевизијске индустрије Америке већина излога затворена дрвеним баријерама, јер се власници плаше немира током протеста.

© AP Photo / Jeff ChiuДемонстрант носи америчку заставу наопачке током протеста против Трампа у Сан Франциску
Параноја у Лос Анђелесу: Србин, угледни адвокат, напунио пиштољ — описује страшну реалност Америке - Sputnik Србија
Демонстрант носи америчку заставу наопачке током протеста против Трампа у Сан Франциску

„Утешно је за оне који живе овде што Бајден води, а ако Трамп победи, сигурно нас очекују велики нереди. Ово је традиционално холивудска либерална средина која не воли Трампа. Они имају виђење да су сви људи који подржавају Трампа необразовани, тупи, да не поштују науку“, каже Павловић и подсећа да је Калифорнија последњих 30 година „демократска“, са око 80 одсто гласова.

Павловић у Америци живи 25 година, дошао је као матурант, након што је на лутрији добио зелену карту, завршио криминалистику у Канзасу, а затим и постдипломске студије на Правном факултету у Калифорнији. Запослио се у градском тужилаштву Санта Барбаре и врло брзо прешао у Окружно јавно правобранилаштво у Лос Анђелесу, где и данас ради.

Параноја завладала Лос Анђелесом

Каже да тензије у Америци никада нису биле овакве, да никада није видео да Американци протестују у толиком броју. Покренула их је психоза услед закључавања због короне, економска криза, али то су проблеми који могу лако да се превазиђу. Расне тензије су на највишем нивоу од када је у Америци, оне га плаше.

„Разлика се пумпа као национална и верска код нас пред рат. Окренете ’Си-Ен-Ен‘, белци туку црнце, окренете ’Фокс‘, црнци туку белце, ствара се токсична атмосфера, људи се наоружавају. Они који никада нису имали оружје, купују. Ето, и ја имам пиштољ“, каже Павловић.

Овај адвокат објашњава да Американци који живе уз калифорнијску обалу повезују расизам и постизборну кризу, сматрају да је Трамп, као симбол расизма, поделио земљу. Он сматра да је највећи проблем што се на ову тему ћути.

„Људи се плаше да отворено искажу мишљење, ставове и осећања из политичке коректности, да не би неког повредили. Тако се сабијају та осећања и ствара јаз. Кад разговарам са људима различитих раса, у друштву кажу једно, а насамо видиш да ту тиња једна доза беса. Црнци сматрају да су историјски лоше третирани, да и данас мање зарађују и онда се то обрће ка белцима, али не ка елити, не ка богатима и корпорацијама, већ ка људима који су истог слоја, међусобно се оптужују за расизам и изолацију.“

© Фото : Спутњику уступио Душан ПавловићДушан Павловић, адвокат Окружног јавног правобранилаштва Лос Анђелеса.
Параноја у Лос Анђелесу: Србин, угледни адвокат, напунио пиштољ — описује страшну реалност Америке - Sputnik Србија
Душан Павловић, адвокат Окружног јавног правобранилаштва Лос Анђелеса.

Срби из Калифорније гласали за Трампа

Павловић, који одржава контакте са нашим људима, потврђује да и Срби из Калифорнији воле Трампа, зато што је, како каже, очигледно први председник који има вољу да успостави контакт са Србијом, који гура економију.

„Он је човек који ниједан рат није започео, што је за нас Србе, па и за мене лично, јако велика ствар, то је реткост за америчку инострану политику. Урадио је гомилу добрих ствари. Међутим, има и ту демагошку страну. Његова база је примарно белачка, конзервативнија, тако да иде на то да извуче гласове од те групе, али по мени, то је само политичка ствар, не верујем да је Трамп расиста.“

Трамп неће одустати

Павловић је сигуран да Трамп неће одустати када Бајден прогласи коначну победу. Он објашњава да ће низ тужби кренути од 1. децембра, када буду оверени сви гласови. Каже да амерички председник има одличан правни тим, који ће сигурно утврдити да ли је било крађе.

„Ти људи нису наивни, они ће преврнути сваки камен да дођу до доказа, да виде да ли је и колико било крађе. Ја не могу да тврдим да она постоји , јер немам доказе, али ми је необично, сумњиво да је у неким државама излазност преко 90 одсто. Необично је и да су сви ти гласови који се преливају у последњим сатима толико у корист Бајдена.

Не верујем да је крађа на масовном нивоу могућа, то није лако сакрити, морао би да буде укључен велики број људи. Али, ако постоје такве неправилности, то кад-тад мора да изађе на видело“, сигуран је наш саговорник.

Он подсећа да Трамп и даље држи власт, како каже, има и Сенат, много је урадио за Републиканску странку, иако му многи окрећу леђа, прогурао стотине судија, поставио три судије Врховног суда и то ће му сигурно сада бити од користи.

„Ако се ове ствари не разреше до средине јануара, када треба да се преда позиција, онда може да настане озбиљан проблем у целој земљи“, закључује Павловић.

© Фото : Спутњику уступио Душан ПавловићДушан Павловић са породицом.
Параноја у Лос Анђелесу: Србин, угледни адвокат, напунио пиштољ — описује страшну реалност Америке - Sputnik Србија
Душан Павловић са породицом.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала