Покретне сенке Владимира Лалића у Музеју града Београда

© Фото : Архива аутораМуве, туш и акрил на плесигласу, 2020.
Муве, туш и акрил на плесигласу, 2020. - Sputnik Србија
Пратите нас
Самостална изложба Владимира Лалића под називом „Седименти и сентименти“ биће отворена 13. новембра у Музеју града Београда.

„Ово је сјајна прилика да окупим све 'седименте' мог рада на једном месту, који су се последњих седам година поприлично накупили. Јако ми је драго да ће публика моћи да види већ излагане, награђиване серије радова, али и допуњене серије и нове аудио-визуелне инсталације у којима ће моћи и да учествују”, изјавио је Лалић додавши да ће то бити најпотпунији пресек његовог стваралаштва и просторно највећа изложба до сада. 

© Фото : nemanja marasВладимир Лалић
Покретне сенке Владимира Лалића у Музеју града Београда - Sputnik Србија
Владимир Лалић

Интерактивне инсталације и цртежи у плексигласу

Лалић ће приказати око 30 нових, до сада неизлаганих радова, као и око 70 дела која су настала од 2013. године, позајмљена из многобројних приватних колекција.

Поставка на око 800 квадрата обухватиће Лалићеве нове радове у плексигласу и интерактивне „cite specific“ инсталације.

Након многобројних изложби у Паризу, Њујорку, Сингапуру, Трсту и Београду, Лалић ће у Музеју града приказати резултате свог експериментисања са новим медијумима и материјалима.

Уместо папира он у новој серији радова употребљава плексиглас, правећи од више плоча слојевите цртеже-објекте, који поред линије и боје одају и утисак треће димензије и игру преламања сенки.

Цртежи на плексигласу биће изложени у потпуном мраку. Посетиоци ће у просторију улазити само са светлом мобилних телефона или батеријских лампи и директним осветљавањем плоча сами ће креирати театар сенки.

Посебан сегмент Лалићевог стваралаштва чине звучно-визуелне инсталације, видео радови, објекти са ЛЕД расветом и имплементираним звучницима - „cite specific“ инсталације у мраку.

© Фото : Архива аутораЛице у цвећу, туш, офсет боја и папир на плексигласу, 2019.
Покретне сенке Владимира Лалића у Музеју града Београда - Sputnik Србија
Лице у цвећу, туш, офсет боја и папир на плексигласу, 2019.

Осветљава мрачне пориве

Историчарка уметности Ксенија Маринковић у каталогу изложбе пише да Владимир Лалић осветљава мрачне, болне и узнемирујуће пориве, бучно и виртуозно.

„Лалићева слика је позорница на којој се бесрамно смењују призори ауторове интимне гротеске. Карактери играју симболичку и стварну улогу у истој равни. С тим у вези је и њихова представа мање или више реалистична. Док је у тематском смислу експресиван у техничком погледу Лалић је прецизан и уравнотежен. Нјегова способност да овлада простором слике учвршћује узнемирујући садржај до нивоа напетости која се у посматрачевом искуству разрешава кроз суочење са сопственом амбивалентношћу”, оценила је Маринковић.

Лалић каже да своје ауторство гради „из унутрашње нужности да комуницира са светом путем цртежа, кроз артикулисање односа приватно-јавно, кроз мапирање емоција, као и кроз визуелно-ликовне тензије које остављају ожиљке у сећању”.

Слојеви сећања и емоција постају слојеви визуелног дневника у коме се јавно чита мој интимизам уплетен у архетипске садржаје колективно и појединачно несвесног”, објашњава Лалић.

© Фото : Predrag MladenovicОпресија, туш и акрилик на плексигласу, 2020.
Покретне сенке Владимира Лалића у Музеју града Београда - Sputnik Србија
Опресија, туш и акрилик на плексигласу, 2020.

Визуелни уметник и тенор

Рођен 1983. године у Београду, Лалић је дипломирао на Факултету примењених уметности Универзитета у Београду 2008. године, а спцијализацију на Одсеку графике Факултета ликовних уметности у Београду завршио је 2010.

Приредио је 27 самосталних изложби и учествовао на преко 60 групних изложби. Добитник је тромесечног резиденцијалног боравка у Паризу 2013. и у Сингапуру 2019.

Међу многобројним награда издваја се „Пол Луј Велер” Академије лепих уметности у Паризу.

Његови радови се налазе у приватним и јавним колекцијама широм света, а овај млади уметник је посвећен и музици.

Завршио је Музичку школу „Станковић”. Осам година је члан хора „Вива Вокс” са којим је наступао у седишту Уједињених нација у Њујорку, затим у Пекингу и широм Европе.

Можемо га слушати и у новој поставци опере „Љубавни напитак”, као и у мјузиклима „Ребека” и „Јадници” у Опери и театру „Мадленианум”, а последјих девет година води бенд „Organized Chaos”.

Изложба у Музеју града Београда бити отворена до 5.децембра.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала